Fot. Strefa Restauracja & Bar
Przepis na zupę-krem z kasztanów jadalnych
Składniki:
- 5 dużych kiszonych ogórków
- 100 g kasztanów jadalnych
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 0,5 szklanki śmietany 36%
- 1/6 szklanki białego wina
- przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz biały, sól,
- oliwa
Sposób przygotowania:
Cebulę obierz, przekrój wzdłuż i pokrój w półksiężyce. Ziemniaka umyj, obierz i pokrój w kostkę. W kostkę pokrój również ogórki. W garnku na 2 łyżkach oliwy zeszklij cebulę dodaj ogórki i zalej bulionem. Gotuj pod przykryciem 30 min. Ziemniaki ugotuj do miękkości i odparuj. Dodaj do ogórków i zmiksuj blenderem i przypraw gałką muszkatołową, pieprzem białym, solą.
Następnie obierz kasztany, lekko podgrzej w oddzielnym garnku, a potem zmiksuj. Dopraw śmietaną, solą, pieprzem białym i winem. Zupę podać z knelem z kasztanów.
Źródło: Materiały prasowe Strefa Restauracja & Bar
Zobacz także: Jak piec jadalne kasztany?