Fot. Fotolia
Przepis na rosół z kurczaka zagrodowego
Składniki:
- 1 Kurczak Zagrodowy z Podlasia
- 1 obrana cebula
- 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
- 1 por
- 1 szklanka kaszy manny
- 150 g kwaśnej śmietany 18%
- 2 jajka
- 2 obrane marchewki
- 50 g masła
- liść laurowy
- pieprz do smaku
- sól
- ¼ bulwy selera
Przygotowanie:
- Kurczaka zagrodowego z Podlasia pokroić na 4 części (2 uda i 2 piersi) i dokładnie umyć. Umyte warzywa (cebulę wcześniej można zrumienić na ogniu bądź rozgrzanej patelni) razem z kurczakiem przełożyć do 5-litrowego garnka, zalać zimną wodą i zagotować.
- Gdy tylko się zagotuje, zmniejszyć ogień, usunąć delikatnie szumowiny, dodać natkę pietruszki lub lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i gotować na wolnym ogniu przez około 1 – 1,5 godziny (pamiętając, aby cały czas zbierać wypływające szumowiny).
- Przygotować kluseczki: miękkie masło dokładnie utrzeć z jajkami. W trakcie ucierania wsypać kaszę, dodać śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko delikatnie wymieszać, doprawiając w trakcie solą. Odstawić na kilka minut, tak, aby kasza wchłonęła trochę płynu. Kluseczki gotować we wrzącej i osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch.
- Z rosołu wyjąć kurczaka i warzywa, pokroić je w kostkę lub plastry i odstawić w ciepłe miejsce. Rosół przecedzić przez pieluchę tetrową, ponownie zagotować, doprawić do smaku solą i wlać do głębokich talerzy z ułożonymi wcześniej kluseczkami, warzywami oraz gotowanym kurczakiem.
Źródło: Materiały prasowe JBcomm Sp. z o.o.
Zobacz także: Klarowny sposób na rosół