Rosół z kurczaka zagrodowego z Podlasia - przepis

Podstawą smacznego rosołu jest odpowiednie mięso. Jeśli chcesz, żeby twój rosół był naprawdę udany, w żadnym wypadku nie wspomagaj się popularnymi kostkami rosołowymi! Oto przepis na rosół z wysokiej jakości mięsa kurczaka zagrodowego z Podlasia.
/ 01.09.2014 15:18

rosół

Fot. Fotolia

Przepis na rosół z kurczaka zagrodowego

Składniki:

  • 1 Kurczak Zagrodowy z Podlasia
  • 1 obrana cebula
  • 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 1 por
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 150 g kwaśnej śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 2 obrane marchewki
  • 50 g masła
  • liść laurowy
  • pieprz do smaku
  • sól
  • ¼ bulwy selera

Przygotowanie:

  1. Kurczaka zagrodowego z Podlasia pokroić na 4 części (2 uda i 2 piersi) i dokładnie umyć. Umyte warzywa (cebulę wcześniej można zrumienić na ogniu bądź rozgrzanej patelni) razem z kurczakiem przełożyć do 5-litrowego garnka, zalać zimną wodą i zagotować.
  2. Gdy tylko się zagotuje, zmniejszyć ogień, usunąć delikatnie szumowiny, dodać natkę pietruszki lub lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i gotować na wolnym ogniu przez około 1 – 1,5 godziny (pamiętając, aby cały czas zbierać wypływające szumowiny).
  3. Przygotować kluseczki: miękkie masło dokładnie utrzeć z jajkami. W trakcie ucierania wsypać kaszę, dodać śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko delikatnie wymieszać, doprawiając w trakcie solą. Odstawić na kilka minut, tak, aby kasza wchłonęła trochę płynu. Kluseczki gotować we wrzącej i osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch.
  4. Z rosołu wyjąć kurczaka i warzywa, pokroić je w kostkę lub plastry i odstawić w ciepłe miejsce. Rosół przecedzić przez pieluchę tetrową, ponownie zagotować, doprawić do smaku solą i wlać do głębokich talerzy z ułożonymi wcześniej kluseczkami, warzywami oraz gotowanym kurczakiem.

Źródło: Materiały prasowe JBcomm Sp. z o.o.

Zobacz także: Klarowny sposób na rosół

Redakcja poleca

REKLAMA