Wielkanocne przygotowania planuj z głową

Przygotowanie potraw wielkanocnych wymaga nie tylko zdolności kulinarnych. Istotna jest również umiejętność organizowania sobie czasu. Co zrobić by Wielkanoc nie zastała nas w kuchni? Oko kilka rad, jak planować Wielkanoc z głową.
/ 19.04.2011 00:43

Złota lista

Sprawną pracę i przygotowania w kuchni z pewnością ułatwi stworzenie listy dań, które chcemy przygotować. Spisz wszystko na kartce, pozwoli ci to odpowiednio rozplanować zakupy i ewentualnie zmodyfikować zbyt ambitne plany podboju kuchni. Wiele dań możesz przygotować wcześniej, gotowanie i pieczenie najlepiej rozpocząć już w piątek. Drobniejsze prace, takie jak ozdabianie stołu, można spokojnie zostawić sobie na niedzielny poranek.

Na zakupach - staraj się nie kupować produktów spoza listy - prawdopodobnie nie wystarczy czasu na dodatkowe pieczenie, a ty wydasz pieniądze pod wpływem impulsu. Oczywiście nie dotyczy to artykułów, o których najzwyczajniej w świecie zdarzyło się zapomnieć podczas robienia listy.

Jeśli planujemy ugotować tradycyjny żurek, warto pomyśleć wcześniej o przygotowaniu zakwasu, taki roztwór musi dojrzewać przez około 3-4 dni w ciepłym miejscu. Wcześniej można też śmiało upiec biszkopty i makowce. Kruche ciasta i mazurki mogą postać nawet 2-3 dni. By zachowały świeżość i nie wysychały najlepiej owinąć nielukrowane w folie aluminiową.

Jeśli marzą nam się soczyste i aromatyczne pieczenie już kilka dni przed świętami kup odpowiednie mięso. To najwyższy czas, aby zamarynować szynkę czy schab. Potem wystarczy tylko włożyć je do piekarnika.

Zobacz także: Współczesne trendy w dekorowaniu pisanek

Przegląd szafy

Biały obrus na świątecznym stole to podstawa. Zajrzyj więc do szafy i sprawdź, czy na twoim ulubionym obrusie nie została plama z wigilijnego barszczu. Dzięki temu unikniesz nieprzyjemnych niespodzianek w niedzielny poranek.

Polecamy: Zielony dywan z rzeżuchy