Indeks glikemiczny to wskaźnik, który określa wzrost poziomu cukru po spożyciu danego produktu. Im niższy, tym lepiej. Zakłada się, że indeks o wartości do 55 jest niski i bezpieczny, natomiast powyżej 65-70 jest wysoki.
Zobacz także: Dlaczego odpowiednia dieta jest ważna?
Produkt |
Indeks |
59 |
|
Arbuz |
75 |
Banan |
59 |
Biszkopt |
46 |
Brzoskwinie |
29 |
Buraki |
65 |
Cebula |
15 |
Chleb pszenny |
85 |
Chleb żytni na zakwasie |
55 |
Ciasto francuskie |
59 |
Cukier rafinowany |
68 |
Czekolada biała |
44 |
Czekolada gorzka |
22 |
Czekolada mleczna |
49 |
Czereśnie |
22 |
Czosnek |
15 |
Dynia |
75 |
Fasola biała |
40 |
Fasola szparagowa |
71 |
Grejpfrut |
25 |
Groch gotowany |
22 |
Groszek zielony |
45 |
Gruszki |
42 |
38 |
|
Jogurt naturalny |
36 |
Kasza gryczana, ugotowana |
54 |
Kasza jaglana, ugotowana |
71 |
Kasza manna |
58 |
Kiwi |
52 |
Kukurydza słodka |
53 |
Kuskus |
65 |
Makaron |
65 |
Mango |
55 |
Marchewka surowa |
30 |
Melon |
65 |
Miód |
87 |
Mleko pełne |
27 |
Morele suszone |
30 |
Morele świeże |
15 |
Otręby owsiane |
55 |
Płatki kukurydziane |
84 |
Pomarańcze |
44 |
Pomidory |
15 |
Rodzynki |
64 |
Ryż biały gotowany |
70 |
Ryż brązowy gotowany |
55 |
Rzepa |
72 |
Soczewica zielona gotowana |
30 |
Soja |
14 |
Śliwki |
30 |
Truskawki |
40 |
Winogrona |
46 |
Wiśnie |
25 |
Ziemniaki gotowane |
95 |
Polecamy: Czy są skuteczne diety?