Staropolski tort jabłczany w cieście francuskim

Staropolski tort jabłczany w cieście francuskim
Chcielibyście  się dowiedzieć , jak zrobić XVII-wieczną szarlotkę? Jest bogata, pachnąca i bardzo, bardzo smaczna. Trzeba mieć tylko dobre masło!
/ 04.10.2010 19:54
Staropolski tort jabłczany w cieście francuskim

Aby odtworzyć przepis z „Compedium fercolorum…” Stanisława Czarneckiego wystarczy zrobić ciasto francuskie według przepisu, który znajdziesz tu.

Polecamy: Jaką kuchnię lubiła królowa Jadwiga

A teraz odrobina staropolszczyzny:
„Jabłek ochędożywszy pięknie nakraj, włóż w rynkę, przydawszy masła, cukru, rożenków obojga, cynamonu, a przesmażywszy pospołu, nakładaj tort i kopertę daj piękną. Upiecz, a daj pocukrowawszy na stół”

Polecamy: Cynamon do wypieków

Rady dotyczące tego deseru:
a) rożenki to rodzynki, chodzi o małe i duże odmiany
b) rynka to inaczej forma do pieczenia, można użyć ceramicznego naczynia do zapiekania
c) jabłka wg przepisu Czarneckiego trzeba obrać, a następnie zrobić klasyczną masę jabłczaną. Na kilogram jabłek dodajmy trzy łyżki masła, cukru do smaku, garść rodzynek, cynamonu – również do smaku.
d) Ciasto francuskie najlepiej rozwałkować na duży kwadrat, a następnie ułożyć w niezbyt wielkiej formie tak, by sporo ciasta wystawało poza jej brzegi. Na środek nakładamy masę jabłkową i przykrywamy ją wystającym poza brzegi ciastem (na wzór koperty – na cztery).
e) Nie dawajmy zbyt dużo jabłek – inaczej może się zdarzyć, że nie uda się nam całkowicie zakryć masy jabłczanej
f) Masa z jabłek musi być koniecznie zimna