Serniki na Wielkanoc - przepisy na smaczne ciasta świąteczne

Serniki na Wielkanoc fot. Adobe Stock
Najpopularniejsze serniki na Wielkanoc to sernik krakowski, sernik wiedeński, sernik królewski. Twaróg zmiel nawet trzykrotnie, a białka ubij na sztywno - wtedy twoje serniki na Wielkanoc będą puszyste i wysokie.
/ 12.03.2021 16:15
Serniki na Wielkanoc fot. Adobe Stock

Serniki na Wielkanoc to ciasta, które muszą pojawić się na świątecznym stole. Dość powiedzieć, że tradycyjna pascha z bakaliami jest zrobiona z sera.

Sernik krakowski na Wielkanoc

Sernik po krakowsku obfituje w bakalie, charakteryzuje się lukrową polewą. Cechą specyficzną sernika krakowskiego jest „kratka” ułożona na wierzchu ciasta – kratkę tę układa się z cienkich wałeczków przygotowanych z ciasta. Tak udekorowane ciasto obficie się lukruje.

Nazwa wskazuje, skąd wywodzi się delicja - prawdą jest, że kunszt krakowskich cukierników nadaje ciastu wyjątkowy smak, jednak sernika krakowskiego skosztować można wszędzie, przygotowując go samemu.

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki,
  • 170 g masła,
  • pół szklanki cukru,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • szczypta soli,
  • sok z cytryny i cukier puder na lukier.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg mielonego tłustego twarogu,
  • 8 żółtek,
  • 5 białek,
  • 250 g masła,
  • 1,5 szklanki cukru pudru,
  • pół szklanki rodzynek,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • starta skórka z pomarańczy.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem, szczyptą soli. 
  2. Zimne masło posiekaj nożem lub zetrzyj na tarce. Dodaj jajka.
  3. Zagnieć ciasto, zawiń w folię i włóż na pół godziny do lodówki.
  4. Żółtka ubij z cukrem pudrem. Dodaj ser i masło, zmiksuj dokładnie.
  5. Dodaj mąkę ziemniaczaną, skórkę pomarańczową i rodzynki. Wymieszaj.
  6. Białka ubij na sztywno, delikatnie wymieszaj z masą serową.
  7. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj (1/3 ciasta odłóż na bok). Wyłóż na blachę o wymiarach 20x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
  8. Ponakłuwaj spód widelcem, wyłóż masę serową.
  9. Z pozostałej części ciasta wytnij paski i ułóż w kratkę na masie serowej.
  10. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 55 minut, aż góra się zezłoci.
  11. Z cukru pudru i soku z cytryny przygotuj lukier. Posmaruj wierzch sernika.

Sernik na Wielkanoc - sernik krakowski
fot. Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Sernik wiedeński na Wielkanoc

Podobnie jak sernik krakowski, również sernik wiedeński swoją tradycję wywodzi z... Krakowa. Pomysł na jego wykonanie przywieźli do Galicji Austriacy. 

Sernik wiedeński wyróżnia fakt, że – z założenia - nie piecze się go na spodzie z ciasta. Wylewa się po prostu masę serową na blachę posmarowaną masłem i obsypaną mąką (lub bułką tartą). Masę serową uciera się podobnie jak tę na sernik krakowski. Warto pamiętać jednak, że ten sernik na Wielkanoc będzie bardziej puszysty, jeśli masa serowa będzie gładka i jednolita – dlatego dobrze jest zmielić ser nawet trzykrotnie, a potem utrzeć mikserem z miękkim masłem.

Sernik wiedeński można piec z bakaliami, które świetnie smakują nasączone wcześniej rumem. Ostudzony sernik oblewa się czekoladową polewą.

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka,
  • 10 jajek,
  • 300 g cukru drobnego do wypieków,
  • 30 g mąki,
  • 250 g masła,
  • skórka z 1 pomarańczy,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Masło, ser i jajka wyjmij z lodówki odpowiednio wcześniej, by miały temperaturę pokojową.
  2. Masło utrzyj mikserem.
  3. Żółtka oddziel od białek.
  4. Żółtka wymieszaj z cukrem. Dodawaj je do ubijanego masła, cały czas ucierając.
  5. Dodaj ser, mąkę i skórkę z pomarańczy. Dokładnie zmiksuj na gładko.
  6. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Powoli wymieszaj z masą sernikową.
  7. Blachę wyłóż papierem do pieczenia tak, by wystawał ponad brzegi.
  8. Przełóż masę do formy. Piecz przez 70 minut w temperaturze 170 stopni.
  9. Po upieczeniu drzwiczki piekarnika otwórz dopiero po 5 minutach, najpierw lekko uchylając, by sernik na Wielkanoc powoli stygł.

serniki na Wielkanoc - sernik wiedeński
fot. Adobe Stock

Sernik z makiem na Wielkanoc

Idealne rozwiązanie dla dylematu: „sernik czy makowiec?”. Gotowe ciasto przypomina nieco deser mleczny z nasionami chia.

Masę serową przygotowuje się bardzo podobnie jak inne masy serowe, tzn. miesza z utartym żółtkiem, pianą z białek, ugotowanym ziemniakiem (lub mąką ziemniaczaną). Nie zaszkodzi dodać trochę skórki pomarańczowej.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki,
  • 160 g masła,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego.

Składniki na masę serową:

  • 2 szklanki mleka,
  • 1 kg sera z wiaderka,
  • 100 g maku,
  • 200 g masła,
  • 6 jajek,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej na stolnicę.
  2. Dodaj cukier, jajko i cukier wanilinowy. Zimne masło posiekaj.
  3. Zagnieć ciasto, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.
  4. Ciasto rozwałkuj i wyłóż spód i boki nasmarowanej tłuszczem tortownicy. Nakłuj widelcem w kilku miejscach.
  5. Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
  6. Mleko podgrzej, do gorącego wsyp mak. Odstaw na godzinę, by napęczniał, odcedź.
  7. Masło rozpuść, dodaj szklankę cukru pudru, wymieszaj. 
  8. Twaróg zmiksuj z żółtkami i cukrem wanilinowym. Dodaj płynne masło, mak i mąkę ziemniaczaną.
  9. Białka ubij na sztywno i powoli wmieszaj do masy serowej.
  10. Masę wyłóż na ostudzony podpieczony spód. Sernik z makiem piecz przez około godzinę w temperaturze 180 stopni. Studź powoli, przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  11. Udekoruj sernik na Wielkanoc wg uznania.

sernik na wielkanoc przepis
fot. Adobe Stock

Artykuł został pierwotnie opublikowany 21.08.2009.

Zobacz więcej przepisów na serniki na Wielkanoc:

Sernik Izaura pięknie wygląda i doskonale smakuje. Sprawdź przepis
Sernik Izaura pięknie wygląda i doskonale smakuje. Sprawdź przepis
Sernik Izaura to nic innego jak sernik połączony z czekoladowym biszkoptem. Został wymyślony w latach 80. na część bohaterki znanej brazylijskiej telenoweli.
Sernik z makiem z puszki. Przepis na najlepsze świąteczne ciasto
Sernik z makiem z puszki. Przepis na najlepsze świąteczne ciasto
Sernik z makiem z puszki przygotuj na spodzie z biszkoptów lub herbatników. Czas przygotowania to około 40 minut, do tego musisz dodać 80 minut pieczenia.
Sernik tradycyjny – z czekoladą i rodzynkami. Zobacz przepis
Sernik tradycyjny – z czekoladą i rodzynkami. Zobacz przepis
Sernik tradycyjny sprawdzi się podczas każdej rodzinnej imprezy i nie tylko. Dodatek rodzynek oraz polewa czekoladowa sprawią, że to ulubione ciasto wielu osób.
Puszysty sernik ze śmietaną. Zobacz prosty przepis
Puszysty sernik ze śmietaną. Zobacz prosty przepis
Sernik ze śmietaną jest lżejszy i bardziej puszysty niż tradycyjne ciasto z samego twarogu. Doskonale smakuje z bakaliami i karmelową polewą.
Puszysty sernik japoński. Zobacz przepis na wyjątkowy deser
Puszysty sernik japoński. Zobacz przepis na wyjątkowy deser
Sernik japoński to wyjątkowo pyszny sernik. Jest tak lekki i puszysty, że jego struktura przypomina wręcz suflet. Oto jak go przygotować w domu.
Waniliowy sernik na ciemnym spodzie. Prosty przepis na ciasto
Waniliowy sernik na ciemnym spodzie. Prosty przepis na ciasto
Nie wiesz, jakie ciasto podać gościom? Sernik na ciemnym spodzie sprawdzi się na każdą okazję. Zobacz nasz sprawdzony przepis na waniliowy sernik z pyszną karmelową polewą.
Wyjątkowy sernik czekoladowy. Zobacz przepis
Wyjątkowy sernik czekoladowy. Zobacz przepis
Sernik czekoladowy to absolutnie wyjątkowy deser. Jego głęboki smak z pewnością zachwyci każdego – oto najprostszy sposób na to, jak go przygotować.
Sernik z białą czekoladą ozdobiony bakaliami i karmelem
Sernik z białą czekoladą ozdobiony bakaliami i karmelem
Ten sernik z białą czekoladą będzie idealny na święta. Jest lekki, puszysty, a przede wszystkim – wybornie smakuje.
Tradycyjny sernik nowojorski na kruchym spodzie. Zobacz przepis
Tradycyjny sernik nowojorski na kruchym spodzie. Zobacz przepis
Wybierz się w kulinarną podróż i wypróbuj nasz przepis na sernik nowojorski. Nutka cytryny sprawi, że nie będziesz mogła się mu oprzeć
Sernik zebra. Prosty przepis na bardzo efektowne ciasto
Sernik zebra. Prosty przepis na bardzo efektowne ciasto
Sernik zebra z pewnością zachwyci twoich gości. Wbrew pozorom to bardzo szybki w przygotowaniu deser.
Sernik Oreo. Przepis na pyszny deser nie tylko dla dzieci
Sernik Oreo. Przepis na pyszny deser nie tylko dla dzieci
Sernik oreo jest tak pyszny, że może zastąpić nawet tort podczas imprezy urodzinowej! Podpowiadamy, jak przygotować to przepyszne ciasto.
Sernik królewski, któremu nie będziesz mogła się oprzeć
Sernik królewski, któremu nie będziesz mogła się oprzeć
Sernik królewski, czyli z kruszonką i spodem z tartego kakaowego ciasta z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi domowych wypieków.
Sernik z rosą - tradycyjne ciasto na kruchym spodzie. Przepis
Sernik z rosą - tradycyjne ciasto na kruchym spodzie. Przepis
Sernik ze złotą rosą to klasyczny wypiek, który można podać na święta lub inne okazje. Wygląda rewelacyjnie, świetnie smakuje i zawsze robi wrażenie na gościach.
Sernik gotowany na spodzie z herbatników. Szybki i prosty przepis
Sernik gotowany na spodzie z herbatników. Szybki i prosty przepis
Sernik gotowany od tradycyjnego różni się tym, że zamiast podgrzewać masę w piekarniku, robi się to w garnku. To błyskawiczny sposób na smaczny deser.
Sernik z brzoskwiniami: przepis, który zawsze się udaje
Sernik z brzoskwiniami: przepis, który zawsze się udaje
Sernik z brzoskwiniami jak u babci - możesz użyć albo świeżych owoców, albo zdecydować się na te z puszki. Jego przygotowanie, razem z pieczeniem, trwa około 2 godziny.
Jak zrobić sernik z pianką - przepis składniki i przygotowanie
Jak zrobić sernik z pianką - przepis składniki i przygotowanie
Z posmakiem kawy, wiśni i wiórków kokosowych!
Sernik chałwowy - przepis, składniki i przygotowanie
Sernik chałwowy - przepis, składniki i przygotowanie
Zamiast wiśni możesz użyć np. jagód.
Sernik świąteczny
Sernik świąteczny
Połączenie sernika i makowca - wyrafinowana kombinacja smaków.
Sernik kawowy z orzechami
Sernik kawowy z orzechami
Na herbatnikowo-owsianym spodzie
Sernik ze śliwkami - przepis
Sernik ze śliwkami - przepis
Upieczne ciasto najlepiej zostawić na noc, a galaretką zalać następnego dnia.

Redakcja poleca

REKLAMA