6 przepisów na przepiórkę na różne sposoby: faszerowaną, duszoną, pieczoną

Przepiórka przepis fot. Adobe Stock, anna_shepulova
Przepisy na przepiórkę zwykle są nie bardziej skomplikowane od przepisów na dania z drobiu. Jednak czas pieczenia przepiórki jest znacznie krótszy ze względu na to, że to drobny ptak. Pyszne jest też duszone mięso przepiórcze oraz rosół gotowany na tuszkach. Z jajek przepiórczych z kolei można uszykować bardzo efektowne potrawy.
Ewa Cwil / 03.01.2024 20:20
Przepiórka przepis fot. Adobe Stock, anna_shepulova

Przepiórka to mały ptak, jej waga wynosi około 120 gramów, dlatego korzystając z przepisów na przepiórkę, należy przyrządzać 1 przepiórkę dla jednej osoby. Mięso przepiórki w smaku przypomina nieco miękkie mięso kurczaka, ale jest delikatniejsze i ma bardziej intensywny zapach.

Spis  treści:

  1. Przepis na przepiórki duszone
  2. Przepiórka pieczona  w rękawie – przepis
  3. Przepiórka – przepis na rosół
  4. Przepiórka nadziewana – przepis
  5. Przepiórki w płatkach róży: przepis
  6. Jajka przepiórki – przepis

Przepis na przepiórki duszone

Sprawdzonym sposobem na przyrządzenie przepiórki jest jej duszenie na patelni. To staropolski sposób przygotowania. Dokładnie umyte i osuszone mięso natrzyj przyprawami, po czym odłóż na kilka godzin. Mięso powinno przesiąknąć aromatem wybranych przez ciebie ziół i dodatków. Następnie duś przepiórkę na złoty kolor na rozgrzanym maśle.

Składniki:

  • 6 przepiórek,
  • 4 łyżki masła,
  • 6 gałązek świeżego tymianku,
  • 6 cienkich plasterków wędzonego boczku,
  • 100 ml czerwonego porto,
  • 100 ml bulionu z kurczaka,
  • 6 gruszek.

Sposób przygotowania:

  1. Przepiórki umyj i osusz
  2. Dwie łyżki masła rozgnieć z solą i pieprzem, podziel na 6 porcji i włóż je do środka każdej przepiórki.
  3. Tymianek umyj i włóż (po jednej gałązce) do wnętrza przepiórek.
  4. Każdą przepiórkę owiń plasterkiem boczku i zepnij wykałaczką.
  5. Resztę masła roztop na głębokiej i ciężkiej patelni.
  6. Przepiórki zrumień z każdej ze stron na patelni. Kiedy będą już miały ładny kolor (zajmie to ok. 10 minut), posól je i wlej porto wraz z bulionem z kurczaka.
  7. Patelnię przykryj i duś mięso ok. 20 minut. W międzyczasie umyj i obierz gruszki. Pokrój je na ćwiartki.
  8. Dodaj gruszki do przepiórek i gotuj kolejne 10 minut. Uduszone przepiórki przełóż na ogrzane talerze (najpierw usuń wykałaczki). Obok połóż ćwiartki gruszek, skrop sosem. Resztę sosu podaj w sosjerce.

Przepis na przepiórki duszonefot. Przepis na przepiórki duszone/ Adobe Stock, anna_shepulova

Przepiórka pieczona  w rękawie – przepis

Przepiórka zawiera mało wody i łatwo wysusza się podczas obróbki i pieczenia. Aby temu zapobiec, użyj foliowego rękawa. Dzięki temu uzyskasz smaczny sos. Musisz jednak pamiętać o pozostawieniu odpowiedniej ilości miejsca w piekarniku. Danie nie może dotykać ścianek piekarnika. Przy takim sposobie przygotowania, należy solić mięso przed smażeniem. Dzięki temu danie nabierze delikatniejszego smaku.

Składniki:

  • 4 przepiórki,
  • 100 g masła,
  • 2 mandarynki,
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • łyżeczka granulowanego czosnku,
  • duża szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Włącz piekarnik i ustaw na temperaturę 180 stopni.
  2. Przepiórki dokładnie umyj i osusz.
  3. Masło utrzyj z przyprawami. Nasmaruj nim przepiórki, a pozostałe masło podziel na 4 części i wsuń do wnętrza przepiórek.
  4. Obierz mandarynki, podziel na połówki. Każdą z połówek wsuń do przepiórki.
  5. Obsmaż ptaki na patelni, włóż do rękawa i wstaw do piekarnika.
  6. Piecz ok. 15 minut. Podawaj z ziemniakami, żurawiną i ulubioną zieleniną.

Przepiórka – przepis na rosół

Gdy planujesz podać jako danie główne udka i piersi z przepiórek, koniecznie zachowaj tuszki. Możesz je zamrozić, aby przechować na później. Z tuszek można ugotować bardzo smaczny i aromatyczny rosół. Wywar nadaje się nie tylko do rosołu, ale też do gotowania risotto i jako baza innych zup. Wywar można też zamrozić i przechować na później.

Składniki:

  • 3-4 tuszki z przepiórek,
  • marchewka,
  • cebula,
  • 2 słupki selera naciowego,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 3-4 łodygi natki pietruszki,
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego,
  • 5-6 ziarenek czarnego pieprzu,
  • listek laurowy.

Sposób przygotowania:

  1. Tusze dobrze umyj i włóż do garnka z dużą ilością zimnej wody.
  2. Obierz marchewkę, cebulę i słupki selera. Pokrój je na kawałki i dodaj do garnka.
  3. Dodaj kilka obranych ząbków czosnku, łodygi natki pietruszki, ziele angielskie, pieprz i liść laurowy.
  4. Doprowadź całość do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień, usuwając pianę, która pojawi się na wierzchu.
  5. Gotuj rosół na wolnym ogniu przez 3 godziny. Odcedź.
  6. Aby dokończyć rosół, musisz mieć ugotowany makaron. Wystarczy zalać go wywarem. Można dla dodania koloru wkroić marchewkę i posypać świeżą pietruszką.

Przepiórka – przepis na rosółfot. Przepiórka – przepis na rosół/ Adobe Stock, vkuslandia

Przepiórka nadziewana – przepis

Oto przepis na przepiórki faszerowane przeznaczony dla 4 osób. Jego zaletą jest to, że jest mało czasochłonny – przygotowanie przepiórek zajmuje tylko 30 minut. Pieczenie też trwa krótko dzięki wysokiej temperaturze. Dzięki temu cały smak i wilgoć pozostają w mięsie, ponieważ zewnętrzna warstwa przepiórek szybko się przysmaża, zamykając wilgoć w środku.

Składniki:

  • 4 przepiórki,
  • 100 g mielonej wołowiny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • mała garść świeżej szałwii,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 4 plastry wędzonego boczku.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i drobno posiekaj ząbki czosnku. W razie potrzeby opłucz liście szałwii i drobno je posiekaj. Wymieszaj czosnek i szałwię z mieloną wołowiną, dopraw pieprzem i solą.
  2. Rozgrzej piekarnik do najwyższej możliwej temperatury, np. 220 stopni Celsjusza.
  3. Napełnij ptaki farszem i owiń każdą przepiórkę plasterkiem boczku.
  4. Przełóż przepiórki do naczynia żaroodpornego i piecz je w piekarniku przez około 10 do 15 minut. Jeśli będziesz piec ptaki zbyt długo, będą dość suche.
  5. Podawaj z kilkoma pieczonymi ziemniakami i dowolną sałatką. Same przepiórki będą świetnie smakować z borówkami.

Przepiórka nadziewana – przepisfot. Przepiórka nadziewana – przepis/ Adobe Stock, annata78

Przepiórki w płatkach róży: przepis

Oto przepis na pieczeń z przepiórki w miodzie i sosie różanym. Całość jest dość czasochłonna i wymaga egzotycznych składników. Jednak nakłady finansowe i wkład pracy zwracają się z nawiązką, gdy przystępuje się do jedzenia. Goście padną z wrażenia.

Składniki:

  • 6 przepiórek,
  • 10 róż (najlepiej czerwonych, organicznych, niepryskanych),
  • 5 łyżek mąki gryczanej,
  • łyżka masła klarowanego,
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej,
  • 1-2 krople olejku różanego,
  • łyżka anyżu,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 pitaja,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij rozgrzewać piekarnik, ustawiając go na 65-70 stopni.
  2. Przepiórki zrumień na maśle, posyp solą i pieprzem do smaku.
  3. Usuń płatki z róż, wrzuć do moździerza i rozetrzyj z anyżem.
  4. Mąkę gryczaną rozmieszaj w szklance zimnej wody i zagotuj w rondelku.
  5. Czosnek posiekaj i lekko zrumień na maśle. Następnie dodaj do rondelka wraz z miodem, płatkami róż i zblendowaną pitają. Przypraw solą do smaku.
  6. Aby zagęścić sos, użyj do 2 łyżek skrobi kukurydzianej przesianej przez sito. Dodaj nie więcej niż 2 krople olejku różanego. Zamieszaj i zdejmij sos z ognia.
  7. Każdą przepiórkę dokładnie wysmaruj sosem i odstaw na 10 minut. Następnie umieść je w naczyniu do pieczenia.
  8. Włóż przepiórki do piekarnika. Zwiększ temperaturę do 180 stopni i piecz 15 do 20 minut, w zależności od wielkości przepiórek.

Jajka przepiórki – przepis

Jajka przepiórcze są bardzo małe, ale efektowne. Niewątpliwą ich zaletą jest to, że długo zachowują świeżość. W lodówce mogą być przechowywane nawet 3 miesiące. Ich gotowanie jest bardzo wygodne i krótkie – na miękko wystarczy 1 minuta, a na twardo 3 minuty. Żółtka tych jajek są duże w proporcji do białek. Poniżej podajemy przepis na pomidory z jajkiem przepiórczym.

Składniki:

  • 4 pomidory,
  • 4 jajka,
  • oregano, bazylia, tymianek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • 10 dag żółtego sera,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Odkryj wierzch pomidora, wydrąż miąższ. Na oleju przesmaż miąższ z pomidora, dodaj posiekany czosnek, zioła i przyprawy.
  2. Farszem napełnij pomidory do 3/4 wysokości, a następnie wbij surowe jajko i posyp startym żółtym serem.
  3. Owiń pomidora folią aluminiową i piecz na ruszcie lub w piekarniku do momentu, aż jajko się zetnie.

Jajka przepiórki – przepisfot. Jajka przepiórki – przepis/ Adobe Stock, FomaA

Artykuł pierwotnie opublikowany 09.05.2012 na zlecenie Edipresse.

Czytaj także: Udka z kurczaka pieczone - prosty przepisJędrna i soczysta grillowana pierś z kurczakaTikka masala - pomysł na mięso w indyjskim stylu

Redakcja poleca

REKLAMA