Zdrowe, niskokaloryczne przekąski

Zdrowe, niskokaloryczne przekąski
Każdy z nas lubi sobie coś przekąsić między posiłkami. Co jednak zrobić by przekąski stały się nie tylko smaczne i przyjemne, ale także zdrowe i niskokaloryczne? Sprawdź co jeść, aby zaspokoić głód i dostarczyć organizmowi witamin, z jak najmniejszą liczbą kalorii…
/ 14.06.2012 14:40
Zdrowe, niskokaloryczne przekąski

Owoce

Przekąski musimy wybierać z głową. Zamiast tuczących słodyczy, warto spróbować słodkich, ale za to o wiele zdrowszych owoców. Dobrym przykładem może być arbuz. W 100 g zawiera jedynie 10 kcal, dzięki ogromnej ilości wody jaką w sobie zawiera. Bardzo dobrze działa na nerki. Dzięki niemu pozbędziemy się nadmiaru płynów z organizmu. Bardzo dobrze sprawdzają się także maliny (regulują pracę jelit, co pomaga w odchudzaniu), czy jagody (korzystnie wpływają na odchudzanie okolic brzucha). Owoce możemy jeść na surowo, komponować z nich sałatki, przygotowywać koktajle z dodatkiem odtłuszczonego kefiru czy mleka lub spożywać w formie suszonej.

Zobacz również: Orzeźwiające dania z arbuza

Warzywa

Świetną przekąską mogą okazać się warzywa. Polecane są zwłaszcza szparagi, które podobnie jak arbuz pomagają pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Zamiast chrupiących ciasteczek czy chipsów warto spróbować marchewki. Dobrze wpływa na naszą cerę i pomaga uzyskać poczucie sytości. Możemy jeść także nasiona słonecznika lub pestki dyni. Są nieco bardziej kaloryczne, ale za to obfite w witaminy i składniki odżywcze.

Zobacz: Czy wiesz jak przygotować surówkę z marchwi i jabłek?

Inne

Orzechy, podobnie jak nasiona słonecznika, posiadają więcej kalorii. Trzeba je więc jeść z umiarem, ale nie watro z nich rezygnować, bo bardzo korzystnie wpływają na nasz organizm. Kolejną przekąską mogą stać się ryby. Zwłaszcza tuńczyk i łosoś. Mogą być podawane w różnych postaciach np. bardzo popularne paluszki, sałatki, kanapki czy placki z tuńczyka. Łosoś również może być spożywany pod wieloma postaciami. W swojej diecie wykorzystuje go np. Madonna.

Zobacz również: Jak zrobić niskokaloryczną sałatkę z tuńczyka?

Jak widać przekąski wcale nie muszą wpływać źle na nasz organizm, a wręcz przeciwnie. Mogą być zdrowe, obfite w witaminy i składniki mineralne. Ważne jest aby dobrze wybierać co i kiedy jeść. Zamiast kalorycznych ciasteczek wybierać świeże lub suszone owoce. Chipsy zastąpić marchewką, czy orzechami, a gdy mamy ochotę na coś większego wybrać łososia lub  sałatkę z tuńczyka. Piękna sylwetka gwarantowana.

Redakcja poleca

REKLAMA