Nie ma to jak pasternak

Pasternak fot. Fotolia
Pasternak niegdyś królował na polskich stołach. Zdetronizowała go dopiero królowa Bona...
/ 16.01.2012 22:38
Pasternak fot. Fotolia

Włoszczyzna - oto przyczyna utraty popularności staropolskiego pasternaku. To rodzime warzywo kilkaset lat temu przegrało z ziemniakiem i straciło na popularności. Choć ma 3 razy więcej wartości odżywczych niż marchewka, wciąż rzadko pojawia się na naszych stołach, a wśród wielu osób ma opinię trochę gorszej pietruszki.

Z zapachu przypomina pietruszkę, jednak jego smak jest bardziej podobny do marchewki. Wyróżnia go specyficzny aromat, przypominający kminek, anyż i koper.

Zobacz też: Cykoria jako zimowy dodatek

Lecznicze właściwości

Pasternak posiada wiele właściwości leczniczych - ma działanie uspokajające, pobudza trawienie, reguluje krążenie i działa moczopędnie. W wielu dietach korzystne byłoby stosowanie pasternaku w zamian za wszechobecne ziemniaki. Do spożycia przygotowujemy go tak samo jak typową włoszczyznę.

Sprawdzone dania

To wspaniałe warzywo świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek i zup, będzie również idealną przekąską.

Oto kilka pomysłów na wykorzystanie pasternaku w kuchni:

1. Jeśli masz ochotę na przekąskę, pasternak można pokroić na paseczki, obtoczyć w jajku i bułce tartej i podsmażyć.

2. Aby wykorzystać to warzywo jako dodatek do obiadu, idealna będzie surówka z drobno posiekanego pasternaku, z dodatkiem jabłka i cebuli, skropiona oliwą z oliwek.

3. Można zrobić placuszki z pasternaku, przygotowując je według przepisu na placki ziemniaczane, warto spróbować takiego nowatorskiego rozwiązania!

4. Puree z pasternaku podane z mięsem będzie doskonałą alternatywą dla ziemniaków. A ile takie danie ma mniej kalorii...

Sprawdź również: Patison - doceń w kuchni

Redakcja poleca

REKLAMA