Papierówka – jabłko uniwersalne

Żywność ekologiczna nie tylko świetnie smakuje, ale jest też niezwykle zdrowa/fot.Fotolia
Papierówka to najpopularniejsza odmiana jabłek w całej Europie. Doskonale nadaje się do bezpośredniego spożycia, można wykorzystać ją do ciasta, a także przygotować przetwory.
/ 05.09.2011 12:00
Żywność ekologiczna nie tylko świetnie smakuje, ale jest też niezwykle zdrowa/fot.Fotolia

Papierówka, nazywana również oliwką inflancką, jest jabłonią, którą możemy spotkać we wszystkich krajach nadbałtyckich. Jest najpopularniejszą odmianą jabłek deserowych. Bardzo wcześnie kwitnie (w kwietniu) i równie wcześnie owocuje ( owoce nadają się do zjedzenia już w lipcu). Jabłka papierówki są żółtozielone, o białym i lekko kwaskowatym miąższu. Nadają się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i do przetworów. Zobaczmy, co możemy wyczarować z papierówek w naszej kuchni. Poniżej przedstawiamy kilka sprawdzonych przepisów.

Ciasto z papierówkami

Składniki: 5 jajek, 2 szklanki mąki pszennej, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cynamon, 1 kg jabłek papierówek, sól.

Sposób przygotowania:

Jajka wbić do miski, dodać odrobinę soli i cukier, miksować, aż powstanie puszysty kogel-mogel. Następnie wymieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito, porcjami dodawać do ciasta. Okrągłą tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką, wlać ciasto. Jabłka umyć i obrać, usunąć gniazda nasienne, podzielić na półksiężyce, poukładać ciasno na wierzchu ciasta, posypać cynamonem. Piec ok. 45 min, w temperaturze 160 stopni.

Zobacz także: Jak szybko pokroić jabłko na cząstki?

Kompot z papierówek

Składniki: 5 papierówek, cukier do smaku, garstka czerwonej porzeczki, woda.

Sposób przygotowania:

Papierówki umyć, pokroić bez obierania na półksiężyce. Wykroić gniazda nasienne. Do garnka wlać wodę, wrzucić pokrojone jabłka i umytą czerwoną porzeczkę, wsypać niewielką ilość cukru. Całość gotować przez ok. 10 min na wolnym ogniu, następnie dosłodzić według uznania.

Kompot z papierówek na zimę

Składniki: 2 kg papierówek, 0,5 szklanki cukru, pół łyżeczki kwasku cytrynowego, 1 l wody.

Sposób przygotowania:

Jabłka obrać bądź pozostawić ze skórką, podzielić na ćwiartki lub półksiężyce, wykroić gniazda nasienne, ułożyć w słoikach. W międzyczasie przygotować zalewę: zagotować wodę z cukrem i kwaskiem, gorącą zalać owoce i zamknąć słoiki. Kompot pasteryzować przez ok. 10 min.

Konfitura z papierówek

Składniki: 2 kg papierówek, 1kg cukru, 0,5 szklanki wody, sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

Jabłka umyć i obrać. Usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki. Włożyć do garnka, wlewamy wodę. Gotować na małym ogniu do momentu, gdy jabłka zaczną się rozpadać, często mieszać. Następnie stopniowo dodawać cukier, gotować jeszcze ok. 20 min. Odstawiamy do przestudzenia. Następnego dnia powtarzamy gotowanie dżemu na małym ogniu przez ok. 20 min., aż konfitura będzie miała odpowiednią gęstość Gorącą konfiturę nakładamy do słoików, pasteryzujemy.

Polecamy: Co zrobić z pomarszczonymi jabłkami?

Redakcja poleca

REKLAMA