Sok, nalewka, a może pyszny dżem? Oto najlepsze pomysły na przetwory z aronii, które idealnie sprawdzą się latem i jesienią

aronia przepisy fot. Adobe Stock, magic_rainbow
Co zrobić z aronii? Możesz ją dodać do ciast, ale równie dobrze sprawdzi się w formie przetworów. Z aronii możesz przygotować pyszne, domowe dżemy, sosy i soki. Jej cierpki smak doskonale komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi daniami. Możesz dodawać ją także do mięs, np. w postaci aksamitnego sosu.
/ 28.07.2023 09:00
aronia przepisy fot. Adobe Stock, magic_rainbow

Z aronii można zrobić większość domowych przetworów - nalewkę, dżem, konfiturę czy sok. Jej charakterystyczny cierpki smak ma mnóstwo zwolenników. Poza tym warto pamiętać, że aronia pomaga przy nadciśnieniu i ma mnóstwo witamin od A do C, a także E. Te małe, czarne owoce zawierają również substancje, które zwalczają wolne rodniki.

Aronia ze względu na swój kwaskowaty i cierpki smak jest świetnym dodatkiem zarówno do deserów, ponieważ świetnie równoważy słodycz, jak i do wytrawnych dań, ponieważ doskonale podkreśla smak mięsa czy grillowanego sera.

Spis treści:

  1. Sok z aronii
  2. Nalewka z aronii
  3. Dżem z aronii

Co zrobić z aronii? Przepis na sok z aronii

Gęsty sok z aronii sprawdzi się świetnie jako dodatek do herbaty. Możesz także wymieszać go z wodą, aby uzyskać pyszny napój. Jeśli wolisz soki o rzadszej konsystencji, wykorzystaj ten przepis.

Składniki:

  • 1 kg aronii,
  • 1 kg cukru,
  • 1,5 litra wody,
  • sok z cytryny,
  • garść liści z wiśni.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce umyj, pozbądź się szypułek i przełóż do garnka razem z liśćmi wiśni.
  2. Gotuj przez 15 minut. 
  3. Dodaj resztę składników: sok z cytryny oraz cukier.
  4. Gotuj sok z aronii jeszcze przez około 10-15 minut, po czym przecedź do wyparzonych butelek lub słoików.

co zrobić z aronii

fot. Co zrobić z aronii: sok z aronii/Adobe Stock, Veronika Idiyat

Przepis na nalewkę z aronii

Pyszna nalewka z aronii nie tylko orzeźwia, ale także ma wiele właściwości zdrowotnych. Możesz pić ją samodzielnie albo dodać do herbaty. Sprawdzi się także do nasączania owoców podczas przygotowywania ciasta z aronią. Możesz modyfikować jej moc, dodając mniej alkoholu i więcej wody. Pamiętaj jednak, aby zachować proporcje.

Składniki:

  • 1 kg aronii,
  • 300 liści wiśni,
  • 2,5 litra wody,
  • 1 kg cukru,
  • 40 g kwasku cytrynowego lub soku z cytryny
  • 1 litr spirytusu.

Sposób przygotowania:

  1. Przed przygotowaniem nalewki z aronii, możesz zamrozić owoce na 24 godziny, dzięki czemu staną się nieco mniej cierpkie.
  2. Owoce aronii umyj, pozbaw szypułek i przełóż do garnka. Dodaj wodę, liście wiśni i wszystko razem gotuj około 15 minut.
  3. Odstaw na 24 godziny w chłodne miejsce, następnie przecedź, dodaj cukier, kwasek cytrynowy lub sok z cytryny i ponownie zagotuj.
  4. Po ponownym ostudzeniu wlej spirytus i odstaw na 2-3 tygodnie.
  5. Po tym czasie przelej nalewkę z aronii od butelek i przechowuj w piwnicy lub spiżarni przez całą zimę.

przetwory z aronii

fot. Przetwory z aronii: nalewka aroniowa/Adobe Stock, Yotka

Co zrobić z aronii: przepis na dżem z aronii

Dżem z aronii może być pysznym dodatkiem do słodkich przekąsek, takich jak gofry, naleśniki, francuskie tosty, etc., ale również do potraw mięsnych. Stanowi idealne towarzystwo dla dziczyzny.

Składniki:

  • 1 kg aronii,
  • 1 kg cukru,
  • 0,5 l wody.

Sposób przygotowania:

  1. Wodę z cukrem zagotuj, aż uzyskasz gładki syrop cukrowy.
  2. Aronię umyj, przełóż do syropu i gotuj tak długo, aż owoce się rozpadną. 
  3. Dżem z aronii przełóż do słoików i pasteryzuj około 10 minut. 

Aronia przetwory

fot. Co zrobić z aronii: dżem z aronii/Adobe Stock, shabbydecor

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 23.08.2011

Zobacz więcej pomysłów na to, co zrobić z aronii:

Morwa - przepisy na pyszne dżemy i konfitury
Morwa - przepisy na pyszne dżemy i konfitury
Morwa doskonale nadaje się do produkcji win, likierów, nalewek, dżemów, konfitur i soków. W Polsce mało znana i przez wielu niedoceniana, jest znakomitą alternatywą dla wiśni, malin czy porzeczek.
Żółta cukinia marynowana na słodko – przepisy
Żółta cukinia marynowana na słodko – przepisy
Czy wiesz, że z żółtej cukinii można przygotować słodką konfiturę? Zobacz nasze przepisy na cukinię marynowaną na słodko!
Przetwory z rabarbaru: zbiór sprawdzonych przepisów na chutney, kompot, dżem i nie tylko
Przetwory z rabarbaru: zbiór sprawdzonych przepisów na chutney, kompot, dżem i nie tylko
Przetwory z rabarbaru to sposób na cieszenie się smakiem tego sezonowego warzywa przez okrągły rok. Przygotuj je w wersji słodkiej lub wytrawnej - aromatyczny chutney z rabarbaru to świetny dodatek do mięs. Kompot z rabarbaru nadaje się do spożycia od razu, ale możesz też zapasteryzować go na zimę.
Garść pomysłów na to, co można zrobić z mrożonej aronii
Garść pomysłów na to, co można zrobić z mrożonej aronii
Co można zrobić z mrożonej aronii? Przede wszystkim postaw na przetwory. Mrożenie pozwala usunąć cierpki smak aronii i sprawia, że owoc o wiele lepiej nadaje się do słodkich pyszności, takich jak dżemy, ciasta czy sok z aronii. Wykorzystaj je także do dekoracji deserów. Zobacz, co jeszcze zrobić z mrożonej aronii.
Jak przygotować pyszny dżem z aronii i śliwek?
Jak przygotować pyszny dżem z aronii i śliwek?
Dżem z aronii i śliwek to pyszna, rozgrzewająca propozycja na lekkie i słodkie śniadania lub przekąski. Idealnie pasuje do ciepłych i chrupiących tostów, a także sprawdza się jako dodatek do naleśników, placuszków owocowych lub... lodów! Zobacz, jak zrobić pyszny dżem śliwkowo-aroniowy.
Te pyszne powidła z aronii przygotujesz w kilka chwil
Te pyszne powidła z aronii przygotujesz w kilka chwil
Powidła to pyszny sposób na wykorzystanie nadmiaru owoców. Jeśli myślisz, że możesz je zrobić tylko ze śliwek, sprawdź ten przepis z aronią w roli głównej. Powidła z aronii idealnie sprawdzają się jako dodatek do gofrów, naleśników, a także idealnie chrupkich tostów. Przygotujesz je w kilka chwil, a efekt będzie doskonały.
Dżem z aronii - przepisy na pyszne domowe przetwory aroniowe
Dżem z aronii - przepisy na pyszne domowe przetwory aroniowe
Dżem z aronii świetnie komponuje się zarówno ze słodkimi deserami, jak i wytrawnymi daniami. Podstawowy przepis na dżem aroniowy składa się z kilograma owoców, pół kilograma cukru i odrobiny wody.

Redakcja poleca

REKLAMA