Jak zrobić zapiekankę z bakłażanem?

Z bakłażanów można przyrządzić wiele smacznych potraw. My przedstawimy kilka pomysłów jak wykorzystać bakłażana w zapiekance.
/ 20.06.2011 12:29

Bakłażan

Gruszka miłosna, oberżyna, jajko krzewiaste lub po prostu BAKŁAŻAN. Mówi się, że to warzywo zapewnia długowieczność. Obniża poziom cholesterolu we krwi, jest bogate w sole mineralne, żelazo, wapń i glukozę. Jest też bogate w błonnik, którego ma o 50% więcej niż jabłka lub brzoskwinie.

Na początku praktyczna rada: by pozbawić bakłażana gorzkiego smaku i soku, warto po obraniu posypać go solą lub skropić sokiem z cytryny, a następnie opłukać.

Zapiekanka z bakłażana z cukinią

Potrzebne składniki:

  • 1 cukinia,
  • 1 bakłażan,
  • 2 pomidory,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 250g mozzarelli,
  • świeże oregano,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku. 

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę na patelni z łyżką oliwy, tak by nabrała złotego koloru. Pod koniec duszenia, dodajemy posiekane listki oregano i jeden ząbek czosnku, przeciśniętego przez praskę, lub drobno pokrojonego. Całość układamy na dnie żaroodpornego naczynia. Teraz czas na bakłażany i cukinię. Warzywa myjemy i kroimy w plastry i grubości około pół centymetra. Skropione oliwą plastry bakłażana podsmażamy na patelni. Pomidory najlepiej obrać ze skórki i pokroić w plastry. Warzywa najlepiej układać na przemian w rzędach. Bakłażan, pomidor, cukinia… Wszystko przyprawić solą i pieprzem do smaku oraz posypać drobno posiekanym czosnkiem. Na wierzchu układamy mozzarellę i skrapiamy oliwą z oliwek. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 st. C i pieczemy około 40-50 min. 

Polecamy: Co się kryje w cukinii?

Zapiekanka z bakłażana z mięsem

  • 70 dag wędlin, mięsa z rosołu lub pieczeni,
  • bakłażan,
  • pół puszki krojonych pomidorów,
  • cebula,
  • 10 dag mozzarelli,
  • 2 łyżki oliwy,
  • łyżka listków bazylii,
  • sól, pieprz, tymianek.

Sos beszamelowy:

  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • pół szklanki mleka. 

Beszamel: w rondelku roztopić masło, wsypać mąkę, zagotować, szybko mieszając. Wlać mleko, cały czas mieszając, gotować 5 minut. Przyprawić.

Bakłażana kroimy w plastry i odstawiamy na 30 min. Wędlinę i mięso kroimy drobno, cebule obieramy i siekamy. W rondlu na rozgrzanej oliwie dusimy cebulę do momentu, Az nabierze złotego koloru. Dodajemy pomidory i bakłażana, całość przyprawiamy i dusimy około 5 minut. W żaroodpornym naczyniu układamy na przemian mięso i warzywa, zalewamy sosem beszamelowym, a na wierzchu układamy plasterki mozzarelli. Pieczemy 30 min w temperaturze 200 st.

Zobacz też: Sałatka na sposób śródziemnomorski z soczewicą.

Zapiekanka z bakłażana z fetą

  • 1 bakłażan,
  • szklanka śmietanki,
  • 2 łyżki oliwek,
  • 10 dag sera feta,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 jajka,
  • pieprz, gałka muszkatołowa, oliwa i 2 łyżki ketchupu.

Bakłażana kroimy w plastry i posypujemy sola. Oliwki na połówki. Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą, na dnie układamy plastry bakłażana a na nim oliwki. Śmietanę mieszamy z dwoma jajkami i przyprawami. Przygotowanym sosem zalewamy zapiekankę, posypujemy natka i rozkruszonym serem. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. I pieczemy około 25 min. Najlepiej podawać ze świeżą sałatą.

Polecamy także: Jak przyrządzić bób?

Bakłażanów nie powinny jeść:
• kobiety w ciąży
• małe dzieci
• chorzy na reumatyzm, podagrę
• chorzy na przewód pokarmowy i nerki
• osoby otyłe
Warzywo to powoduje wzdęcia i jest ciężkostrawne.

Redakcja poleca

REKLAMA