Kalarepka należy do rodziny kapustowatych i jest wspaniałym źródłem wielu składników mineralnych takich jak wapń i fosfor. Wybierając kalarepę należy zwrócić uwagę na to, czy jej liście są jędrne i intensywnie zielone, a bulwa twarda i niepomarszczona. Kupując wybierz małe, jędrne główki.
Na polskim rynku dostępne są dwa rodzaje kalarepy: zielone i fioletowe, jednak nie różnią się one smakiem, ani zawartością któregoś ze składników odżywczych.
Zobacz także: Jak można wykorzystać świeże liście selera?
Jadalną część kalarepy stanowi zarówno przypominająca bulwę łodyga jak i jej liście, które mogą być jasnozielone, intensywnie zielone lub fioletowe.
Przy przyrządzaniu kalarepy zacznij od odcięcia liści oraz obrania bulwy, następnie umyj liście i odetnij stwardniałe końce. Kalarepa jest wprost stworzona do nadziewania, dlatego najlepiej jest przekroić ją i wydrążyć środek (środek kalarepki można wykorzystać do przygotowania zupy).
Farsz wkładamy do środka, a następnie przykrywamy odciętą "czapeczką". Gotowe faszerowane kalarepki warto posypać świeżym koperkiem.
Sposobów faszerowania kalarepy jest mnóstwo, najczęściej jednak faszerowana jest mięsem mielonym i dodatkowo pieczarkami, papryką, marchewką, ryżem. Ciekawym pomysłem może być kalarepa nadziewana mielonym mięsem z odfiletowanej ryby. Równie dobrze będzie smakować z bardziej wegetariańskim farszem, zrobionym z jarzyn i bułki lub żółtego sera.
Zobacz także: Jak przyrządzić szczaw?