Jak przyrządzić bób?

Rozpoczyna się sezon na bób.
Powoli zbliża się sezon na bób. Warto wiedzieć jak ciekawe i inspirujące jest to warzywo.
/ 10.05.2011 13:37
Rozpoczyna się sezon na bób.

Starożytne korzenie bobu

Bób - to niepozorne jednoroczne warzywo ma bardzo długą i ciekawą historię. Trudno uwierzyć, ale był uprawiany już w roku 2822 p.n.e. Jego zalety wymieniali starożytni Grecy, między innymi Homer i Herodot a sam bób często gościł na stołach arystokracji. Grecki filozof Pitagoras analizował wpływ bobu na ludzkie myślenie. Z czasem stał się bardzo popularną rośliną, którą żywiła się w Średniowieczu również biedniejsza część społeczeństwa. Jaki jest sekret sławy bobu?

Źródło witamin

Przede wszystkim bób zawiera wiele witamin i wartości odżywczych.Jest ich prawdziwą kopalnią. Dużo błonnika, białka, węglowodanów, żelazo, wapń, fosfor. Także witaminę C, B i prowitaminę A. Dla osób dbających o linię ważną informacją jest, że 100 gram ugotowanego bobu zawiera jedynie 85 kcal.

Zobacz również: Kiełki

Jak jeść bób?

Młody bób można jeść na surowo, z czasem jednak skórka staje się twarda i konieczna jest jego obróbka. Najpopularniejszym sposobem przygotowania bobu jest ten tradycyjny - ugotowanie go w osolonej wodzie z mała ilością tłuszczu, na przykład masła. Tak przyrządzony może służyć jako dodatek do zup i sałatek. Na przykład prosta sałatka z ugotowanym na twardo jajkiem, szczypiorkiem, jogurtem lub majonezem może być ciekawym dodatkiem na wiosenny stół. Bób możemy również użyć jako dodatek do makaronów, kuskusu albo przyrządzić jako puree i jako taki dodawać do mięs. Podsmażany bób łączy się dobrze z szynką i smażonym boczkiem, warto wtedy dodać również trochę wina.

Polecamy: Letnie sałatki na grilla

Redakcja poleca

REKLAMA