Sprawdzona pascha wielkanocna - 3 pomysły na świąteczny deser

sprawdzona pascha wielkanocna przepis fot. Adobe Stock, Ivanna Pavliuk
Kusi cię tradycyjna wielkanocna pascha, ale obawiasz się, że jest zbyt pracochłonna? Koniecznie wypróbuj te sprawdzone przepisy na paschę wielkanocną. Oto 3 sposoby na osłodzenie klasycznej paschy wielkanocnej i przygotowanie jej na ciepło lub zimno. W ten sposób na pewno zachwycisz całą swoją rodzinę i przygotujesz pyszny deser.
/ 30.03.2022 14:41
sprawdzona pascha wielkanocna przepis fot. Adobe Stock, Ivanna Pavliuk

Pascha wielkanocna to pyszny świąteczny deser, który może być podawany na zimno lub na ciepło. Sprawdź nasze pomysły na orzeźwiający sos oraz przygotuj paschę w dowolny sposób - na pewno zaskoczy wszystkich.

Spis treści:

  1. Klasyczna pascha wielkanocna na zimno
  2. Sprawdzona pascha wielkanocna na ciepło
  3. Sos do paschy wielkanocnej

Paschę przygotować można na 2 sposoby:

  • na zimno z zakupionego wcześniej sera twarogowego,
  • na gorąco robioną z mleka.

Klasyczna pascha wielkanocna na zimno

Składniki:

  • 500 g twarogu półtłustego (takiego, jak do sernika),
  • 3 żółtka,
  • 150 g cukru,
  • ok. 120 ml śmietanki 30 lub 36%,
  • 150 g bakalii (migdałów, rodzynek, kawałków kandyzowanych pomarańczy),
  • 120 g masła,
  • ok. 2-3 łyżeczki cukru wanilinowego.

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg zmiel dwukrotnie lub kup od razu gotowy. Migdały zalej gorącą wodą, aby zmiękły. Pozostaw na ok. 5 minut, a następnie wszystkie obierz ze skórki (w całości). Następnie ułóż je na czystej ściereczce i pozostaw do wyschnięcia, a następnie posiekaj.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym przy pomocy miksera. Stopniowo dolewaj śmietankę i miksuj dalej przez kilka minut. Następnie miskę z masą włóż do garnka z ciepłą wodą i delikatnie podgrzej samą parą (woda nie powinna dotykać miski z masą). Miksuj jeszcze przez ok. 10 minut, aż masa zgęstnieje, a następnie zdejmij z ognia i lekko przestudź.
  3. Następnie włóż do masy masło oraz twaróg. Rób to stopniowo, aby całość dobrze się połączyła.
  4. Na koniec dodaj migdały i pozostałe bakalie i przełóż całość do formy. Odstaw do lodówki na 12 godzin.
  5. Po tym czasie przewróć formę do góry nogami i wyjmij paschę. Udekoruj według uznania.

Sprawdzona pascha wielkanocna na ciepło

Paschę wielkanocną można także przygotować na gorąco - to nieco trudniejsza metoda, ale równie pyszna, co wersja w pełni na zimno.

Składniki:

  • 2 litry tłustego mleka,
  • 500 ml śmietany 18%,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 5 jajek,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 łyżki cukru wanilinowego,
  • 100 g posiekanych migdałów,
  • 100 g dowolnych orzechów,
  • skórka pomarańczowa (garść),
  • 50 g suszonych owoców - rodzynek, żurawiny, etc.

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno. Stopniowo dodaj żółtka oraz śmietanę i delikatnie wymieszaj.
  2. Mleko zagotuj z cukrem wanilinowym. Dodaj jajka i gotuj przez ok. 20 minut. Serwatka z mleka musi wyraźnie oddzielić się od sera. Następnie na durszlaku odcedź ser i odstaw na noc do lodówki, aby serwatka w pełni się oddzieliła.
  3. Następnego dnia utrzyj masło z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę i wymieszaj ją z odcedzonym serem. Dodaj bakalie i skórkę pomarańczową. Masę przełóż do formy i wstaw do lodówki na kilka godzin.
  4. Kiedy całość stężeje, wyjmij z formy, układając do góry nogami, a następnie udekoruj paschę wielkanocną według uznania.

sprawdzona pascha wielkanocna

fot. Sprawdzona pascha wielkanocna - ten przepis zawsze się udaje/Adobe Stock, sashka1313

Sos do paschy wielkanocnej

Paschę wielkanocna można podać samodzielnie lub z orzeźwiającym, lekko kwaśnym sosem, który będzie świetnie współgrał ze słodyczą ciasta.

Składniki:

  • 350 g żurawiny (świeżej),
  • pół szklanki drobnego cukru,
  • pół szklanki wody.

Sposób przygotowania:

  1. Żurawinę umyj i odłóż. W garnku wymieszaj cukier i wodę.
  2. Gotuj, aż całość dobrze się połączy.
  3. Następnie wsyp umytą i przebraną żurawinę.
  4. Gotuj na małym ogniu tak długo, aż sos zrobi się gęsty, a żurawina się rozpadnie.
  5. Następnie pozostaw do lekkiego wystudzenia i polej gotową paschę.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 05.07.2018

Czytaj także:
Wielkanocne przesądy
Wielkanocny makowiec
Dietetyczne ciasta na Wielkanoc

Idealny deser wymaga idealnych składników! Znajdziesz je w Carrefour! Kupon rabatowy, który u nas znajdziesz, sprawi, że zapłacisz mniej!

Redakcja poleca

REKLAMA