Jak zrobić pączki z serkiem homogenizowanym? Idealne proporcje i proste przygotowanie!

Przygotowanie tradycyjnych pączków na drożdżach zajmuje sporo czasu. Jeśli ci go brakuje – zrób pączki z serkiem homogenizowanym. Robi się je bardzo szybko i nie wymagają drożdży!
/ 25.02.2019 13:16

pączki z serka homogenizowanego

Fot. Fotolia

Pączki z serka homogenizowanego

Składniki:

  • 2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego (po 150g)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 jaja
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiej. Jajka rozkłóć i wymieszaj z serkiem homogenizowanym.
  2. Stopniowo dodawaj mąkę cały czas mieszając, dodaj proszek do pieczenia i cukier wanilinowy.
  3. Olej rozgrzej w garnku.
  4. Nabieraj masę łyżką i kładź na rozgrzany olej.
  5. Małe porcje ciasta nabieranego łyżką nie wymagają długiego smażenia – wystarczy, że się przyrumienią.
  6. Po usmażeniu oprósz pączki cukrem pudrem.

Czym zastąpić serek homogenizowany, aby były nadal wilgotne i puszyste?

Jeżeli masz wątpliwości co do składu niektórych serków homogenizowanych lub nie masz akurat ich pod ręką, wystarczy użyć niektórych zamienników, które sprawdzą się równie dobrze:

Jogurt naturalny gęsty - wystarczy, że dodasz do niego ulubione zmiksowane owoce lub ziarenka wanilii, aby uzyskać aromatyczny wypiek

Jogurt grecki - gęstszy odpowiedni zwykłego jogurtu. Nieco tłustszy, ale dobrze sprawdzi się podczas połączenia reszty składników. Dodaj cynamon oraz odrobinę kakao dla zróżnicowania smaku.

Ser biały trzykrotnie mielony z wiaderka - występuje w wersji naturalnej, jak i waniliowej. Nie tylko świetnie smakuje, ale i poprawia konsystencje zbyt rzadkiego ciasta. Pączki są dłużej wilgotne i świeże.

Co dodać do nadzienia?

Jeżeli chcesz iść o krok dalej i wypełnić niewielkie pączki nadzieniem, wystarczy sprawdzić niezawodne połączenia, które zawsze się udają!

Banan i czekolada - wypełnij wnętrze zmiksowanym bananem i czekoladą. owoc ten może służyć również jako zamiennik w pączkach bez jajek, skutecznie zlepiając i łącząc resztę składników

Dżem lub twarda marmolada - klasyk używany do tradycyjnych drożdżowych wypieków. Wykorzystaj niewielką szprycę do dekorowania i wciśnij niewielką ilość nadzienia tak, aby nie wypływała

Krem budyniowy - zrób go na bazie masła i ugotowanego budyniu. Gdy zgęstnieje i wystygnie, nadziej nim jeszcze ciepłe pączki, zaraz po smażeniu

Zobacz także:

Najłatwiejszy przepis na pączki drożdżowe Sprawdź idealny przepis na pączki wiedeńskie!

 

Redakcja poleca

REKLAMA