Jak zrobić nalewkę wiśniową?

Zobacz jak w prosty sposób przygotować nalewkę wiśniową - tradycyjną, korzenną i z cytryną. Klasyczny przepis na nalewkę wiśniową warto wzbogacić ciekawymi dodatkami.
/ 28.06.2011 10:46

nalewka wiśniowa

Fot. Fotolia

Z kuchni babci

Nasze babcie i mamy przygotowują z wiśni pyszne soki, dżemy i marmolady. Jednak to nie jedyny sposób na to, aby cieszyć się smakiem i aromatem wiśni w jesienne i zimowe wieczory. Najlepszym pomysłem na przetworzenie tych owoców będzie przygotowanie z nich rozgrzewających nalewek wiśniowych, które pomogą nam zwalczać przeziębienie, a także będą przepysznym dodatkiem do deserów. Poniżej przedstawiamy kilka sprawdzonych przepisów na nalewki z wiśni.

Nalewka wiśniowa tradycyjna

Składniki:

  • 1 kg wiśni
  • 500 ml wody
  • 1 l spirytusu
  • cukier

Przygotowanie:

Wiśnie myjemy, połowę z nich drylujemy, wsypujemy do słoja lub gąsiorka , zasypujemy niewielką ilością cukru. Przygotowujemy roztwór z 500 ml spirytusu i 500 ml wody. Zalewamy nim wiśnie, zamykamy słój i odstawiamy na 2-3 tygodnie w ciemne miejsce. Po tym czasie odlewamy powstałą nalewkę, a owoce mieszamy z resztą cukru i spirytusu. Wiśnie ponownie odstawiamy na 3-4 tygodnie. Następnie filtrujemy, mieszamy obie części nalewki wiśniowej, rozlewamy do butelek i odstawiamy w zaciemnione miejsce na 2 miesiące.

Pozostałe owoce można ponownie zalać wódką i wykorzystać jako dodatek do deserów.

Zobacz także: Nalewka z czereśni na dwa sposoby

Nalewka wiśniowa z aromatem cytrynowym

Składniki:

  • 1 kg wiśni
  • 0,5 kg cukru
  • 1 l spirytusu
  • 500 ml wody
  • sok z jednej cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny

Przygotowanie:

Umyte wiśnie drylujemy i rozdrabniamy. Wkładamy do słoja lub gąsiora, zasypujemy odrobiną cukru i dodajemy otartą skórkę cytryny. Połowę spirytusu rozcieńczamy przegotowaną i ostudzoną wodą, zalewamy owoce i zamykamy na 2-3 tygodnie. Odstawiamy w ciemne miejsce, pamiętając, żeby potrząsać słojem co kilka dni. Po tym czasie zlewamy powstałą nalewkę, dodajemy do niej sok z cytryny. Do owoców dosypujemy resztę cukru, dolewamy spirytus, ponownie odstawiamy na 2-3 tygodnie. Po przefiltrowaniu części z wiśniami, obie nalewki mieszamy ze sobą, przelewamy do butelek i odstawiamy w chłodne i zaciemnione miejsce na 2-3 miesiące.

Zobacz także: Jak zrobić malinówkę?

Nalewka wiśniowa korzenna

Składniki:

  • 1 kg wiśni
  • 0,5 kg cukru
  • 1 l spirytusu
  • 500 ml wody
  • 0,5 l miodu
  • 1 laska wanilii
  • parę goździków
  • 2 laski cynamonu

Przygotowanie:

Przyprawy (wanilię, cynamon i goździki) rozdrabniamy, wkładamy do słoika lub garnuszka, zalewamy spirytusem i wodą (100 ml + 100 ml), odstawiamy na 2 tygodnie, po tym czasie filtrujemy. Wiśnie dokładnie myjemy, drylujemy połowę, wkładamy do słoja lub gąsiorka. Zasypujemy cukrem i pozostawiamy na parę dni, tak aby cukier się rozpuścił.

Powstały sok przelewamy do garnka i zagotowujemy z miodem. Do pozostałych w gąsiorku owoców wlewamy spirytus wymieszany z wodą, a także resztę cukru, odstawiamy na kolejne 3 tygodnie. Od czasu do czasu potrząsamy słojem. Po 3 tygodniach filtrujemy nalewkę i łączymy z nalewką korzenną i miodową. Przelewamy do butelek, odstawiamy w zaciemnione miejsce na 2-3 miesiące.

Wiśnie mają zbawienny wpływ na zdrowie: pektyny w nich zawarte powodują uczucie sytości i przyśpieszają przemianę materii, witaminy A i C poprawiają naszą odporność i wygląd cery, potas wzmacnia serce, a wapń - kości. Warto więc wykorzystać sezon na wiśnie i przygotować z nich przetwory, którymi będziemy mogli cieszyć się także zimą.

Zobacz także: Jak wykorzystać wiśnie?

Redakcja poleca

REKLAMA