Propozycja klasyczna
Dodajemy do zaparzonej kawy zimne mleko i kilka kostek lodu. Całość mieszamy za pomocą shakera, przelewamy do szklanki i gotowe.
Możemy jednak naszą kawkę urozmaicić, dodając gałkę lodów, najlepiej waniliowych. Teraz są dwie możliwości, albo wrzucamy do kawy, żeby się sama rozpuściła, albo mieszamy razem z kawą w shakerze.
Kolejna możliwość to dodanie syropu smakowego lub alkoholu. Fajne połączenie daje mrożona kawa z amaretto.
Zobacz także: Jak zrobić kostki lodu z owocami?
Kawa mrożona inaczej
Pyszny i lekki napój daje wymieszanie kawy z jogurtem naturalnym. Najlepiej, żeby nie był zbyt gęsty. Kawa musi być wystudzona, a jogurt dobrze schłodzony – wtedy się nie zważy.
Można także zmiksować kawę z kawałkiem miękkiego owocu, np. banana lub brzoskwini.
Polecamy: Jak przygotować kawę po wenezuelsku?
Kilka porad
1. Najlepiej użyć świeżo zaparzonej kawy z ekspresu, ale gdy nie mamy takiej możliwości z powodzeniem zastąpmy ją rozpuszczalną.
2. Nie przesadzajmy z ilością kostek lodu – bo sprawimy że kawa będzie zbyt wodnista i straci smak.
3. Nie mając shakera, po prostu poczekajmy aż kostki lodu się rozpuszczą i całość zamieszajmy,
4. Dbając o linię, używajmy chudego mleka, nie łączmy z lodami, bitą śmietaną i słodkimi syropami.
Jak podawać?
Kawę na zimno serwujmy w wysokich, przezroczystych szklankach z grubszego szkła.
Możemy udekorować ją bitą śmietaną, posypać czekoladą lub cynamonem.
Zobacz także: Espresso