Grzane piwo

Piwo grzane.
Grzane piwo cieszy się powodzeniem nie tylko wśród smakoszy chmielowych trunków. Ten pyszny napój, nasycony korzennym smakiem, uznawany jest także za świetny sposób na pozbycie się przeziębienia…
/ 13.08.2009 17:49
Piwo grzane.

Pija się je na rozgrzewkę gdy zima ściśnie, po spacerach, po nartach, desce, górskich wędrówkach. Wśród domowych sposobów na przeziębienie, obok lipowej herbaty z sokiem malinowym czy mleka z czosnkiem, grzane piwo należy do skuteczniejszych. W wielu polskich rodzinach stosuje się je – z powodzeniem! – jako metodę walki z grypą. Doskonale rozgrzewa, pysznie smakuje a do tego jego przygotowanie nie wymaga żadnych kulinarnych umiejętności. 

Zobacz także: Piwa dolnej fermentacji - piwa typu lager

Przyrządzanie grzańca

Znane są różne sposoby na przyrządzenie grzanego piwa. Przed podgrzaniem warto piwo otworzyć nieco wcześniej aby się odgazowało. Piwo podgrzewać można z miodem i korzennymi przyprawami, takimi jak np. gałka muszkatołowa czy imbir, goździki, cynamon, kardamon. Zamiast miodu można jednak przygotować piwo z tzw. koglem – moglem, tzn. z żółtkiem utartym wcześniej z cukrem. Taki trunek jest jak balsam, nie wysusza i nie podrażnia przeziębionego gardła. W pubach i piwiarniach oraz na stokach narciarskich podaje się grzane piwo z sokiem malinowym.

Grzane piwo z miodem

  • 1 l piwa
  • 4 łyżki miodu
  • gałka muszkatołowa – szczypta
  • cynamon – 2 płaskie łyżeczki
  • 12 szt. goździków

Wlej piwo do wysokiego naczynia, dodaj miód i przyprawy. Ciągle mieszając piwo, podgrzej je, nie doprowadzając go do wrzenia. Naturalną konsekwencją będzie fakt, że piwo zgęstnieje i lekko się spieni.

Polecamy: Przegląd afrykańskich piw

Grzane piwo z żółtkiem

  • 1 l piwa
  • 4 żółtka
  • gałka muszkatołowa – szczypta
  • cynamon – 2 płaskie łyżeczki
  • 12 szt. goździków
  • 2 łyżki cukru

Podobnie, jak w przypadku pierwszego przepisu, piwo należy wlać do wysokiego naczynia, dodać przyprawy. Żółtka rozetrzeć z cukrem. Kiedy piwo będzie gorące, należy wlać żółtka, mieszając przez chwilę na wolnym ogniu. Piwa nie można doprowadzić do wrzenia!

Grzane piwo, jak sugeruje nazwa, podaje się ciepłe, tak więc najlepiej pić je z kufla (lub z innego naczynia) z uchem – tak, aby się nie poparzyć. Goździki można wcześniej wyłowić siteczkiem, by nie przeszkadzały podczas picia. Warto także zwrócić uwagę na fakt, że cynamon spienia piwo – podobnie jak intensywne mieszanie.

Grzane piwo ciemne

Ciemne piwa także nadają się do grzania ale do aromatyzowania ich bardziej nadaje się skórka cytrynowa lub skórka pomarańczowa, nie wymagają dodatku przypraw korzennych, gdyż są bardzo aromatyczne.

Redakcja poleca

REKLAMA