Metoda na wyborną kaszę gryczaną

Źródłem witaminy B1 są pełnoziarniste produkty zbożowe
Nie ma gorszej rzeczy niż mdła, rozgotowana, klejąca się kasza gryczana. Nie ma rzeczy lepszej niż uprażona i zrobiona na sypko kasza z bogactwem przypraw. Spróbujcie a nie pożałujecie.
/ 06.08.2009 10:53
Źródłem witaminy B1 są pełnoziarniste produkty zbożowe

Jak gotować kaszę gryczaną

Kaszę należy umyć i przebrać. Przed gotowaniem kaszę należy uprażyć na patelni w tłuszczu. Dzięki temu nie rozgotuje się. Uprażoną kaszę należy zalać osoloną wrzącą wodą, dajemy 1,5 razy tyle wody co kaszy, kilka minut gotujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy dalej, kiedy woda się wygotuje wstawiamy kaszę do średnio nagrzanego piekarnika, w którym dochodzi przez kolejne pół godziny – czterdzieści minut.

Można ją także gotować w bulionie. Jeśli jest to bulion z kostki nie należy wody solić, bo jest już wystarczająco słony.

Aby uzyskać sypką kaszę gryczaną (niepaloną) zamiast prażenia można przed gotowaniem dokładnie rozetrzeć kaszę z jajkiem lub samym białkiem (dłonią), następnie obsuszamy kaszę w piekarniku i dopiero wrzucamy na wrzątek. Taka kasza będzie stanowiła idealny dodatek do ryby.

Czym przyprawiać?

Warto ją przyprawiać podczas gotowania np. pieprzem, czosnkiem, majerankiem, liściem laurowym. Dla dodania aromatu można do gotującej się kaszy wrzucić suszone grzyby.

Jeżeli kasza znajduje się w woreczkach należy zalać je małą ilością wody i postępować według instrukcji na opakowaniu.

Wyborna kasza gryczana – przepis

Podajemy tutaj przepis na wyborną kaszę gryczaną. Jeśli do tej pory kasza gryczana kojarzyła się wam z mdłym i nieatrakcyjnym smakiem spróbujcie tej metody.

1,5 szklanki kaszy gryczanej palonej, 2 l wody
3 plastry niewędzonego boczku bez skóry (jeśli nie lubimy boczku możemy kaszę uprażyć na dowolnym tłuszczu – maśle, oliwie, smalcu)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 listek laurowy
2-3 suszone grzybki lub 3 pieczarki
Sól, pieprz

Boczek pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni wytopić z boczku tłuszcz, dodać kaszę i pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany drobno czosnek. Prażyć kaszę mieszając aż ziarna oblepią się tłuszczem, a cebula się zeszkli, na koniec dajemy pokrojone pieczarki i smażymy (razem z kaszą aż puszczą sok i zmiękną). Całość przekładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem, w którym wcześniej namoczyliśmy grzyby, dodajemy majeranek, listek laurowy, solimy i stawiamy na małym ogniu. Gdy kasza wchłonie całą wodę wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do temp 160 stopni na 45 minut. Przed podaniem wyjmujemy listek laurowy.

Tak przygotowana kasza będzie idealnie sypka i rewelacyjna w smaku. Może stanowić dodatek do wszelkich mięs.

Redakcja poleca

REKLAMA