Zalogowany jako: .   Wyloguj się

Marynowanie grzybów

Zobacz artykuły na temat:grzybyprzetworyprzystawkipotrawy z grzybów
Do marynowania najlepiej nadają się młode, jędrne grzyby świeżo zebrane: borowiki, maślaki, rydze, gąski, kurki, opieńki, koźlarze, podgrzybki.

marynowanie grzybów

Fot. Fotolia

Jak przygotować grzyby do marynowania?

Grzyby najpierw czyścimy i obgotowujemy w wodzie około 15 minut w osolonej i lekko zakwaszonej wodzie. Kwasek cytrynowy dodajemy po to, by grzyby nie sczerniały. Grzybki odcedzamy, studzimy zimną przegotowaną wodą i wkładamy do słoików, uprzednio wyparzonych wrzątkiem.

Można do grzybków dodać pokrojoną w plasterki sparzoną wrzątkiem lub lekko podgotowaną cebulkę.

Zalewa składa się z wody, soli cukru, octu i przypraw. Warto dodać do niej ziele angielskie, kawałek chrzanu, gorczycę, ziarenka pieprzu, goździki (nie za dużo 2-3 na słoik) – wedle upodobania. Zalewę zagotowujemy i gorącą zalewamy grzyby. Słoje zamykamy i pasteryzujemy ok. 1 godziny, następnie wyjmujemy, dokręcamy i stawiamy do góry dnem.

Polecamy: Wszystko o grzybach

Następnego dnia pasteryzację powtarzamy.

Proporcje:

  • 1 kg grzybów
  • 2-3 cebule
  • 0,5 l wody
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ l l octu 10%
  • 8 ziarenek pieprzu
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 łyżeczki nasion gorczycy
  • 4-6 goździków
  • 2 cm kawałek korzenia chrzanu, obrany i pocięty w wiórki

Zobacz także: Jak zakisić grzyby?


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 4
dodano: 20:20 2012-10-19 przez: ~gość (83.22.*.*)
~raisa napisal(a): do d....jest ten przepis.Pracochłonny i nijaki.Obrane grzyby ugotujcie w wodzie z kwasem cytrynowym, wrzucając je na wrzątek.Gotujcie 10 minut,odcedzić i przelać zimną wodą.Ugotować zalewę: 5 części wody,jedna octu,3/4 części cukru,łyżka soli.Biała gorczyca listek i ziele angielskie ma się w niej znaleźć. do gotującej się zalewy włóż odcedzone grzyby,doprowadź do wrzenia i kładź w słoiki.NIGDY nie popsują się i są pyszne.Kto lubi ostre jak diabli niechaj dowolnie zmienia proporcje.Ja robię po 300 słoików i w życiu nie pasteryzuję ich bobym się zapracowała na amen....
dodano: 09:36 2012-10-10 przez: ~Ewa (95.40.*.*)
To mam ich wogole nie gotowac? Bo nie rozumiem:)
dodano: 10:02 2012-09-30 przez: ~zbych100 (88.104.*.*)
zgadzam się w 100% z raisą, szybko, prosto i pysznie.... :)
Zamów darmowy newsletter