Marynowanie grzybów

Do marynowania najlepiej nadają się młode, jędrne grzyby świeżo zebrane: borowiki, maślaki, rydze, gąski, kurki, opieńki, koźlarze, podgrzybki.
/ 30.09.2016 16:39

marynowanie grzybów

Fot. Fotolia

Jak przygotować grzyby do marynowania?

Grzyby najpierw czyścimy i obgotowujemy w wodzie około 15 minut w osolonej i lekko zakwaszonej wodzie. Kwasek cytrynowy dodajemy po to, by grzyby nie sczerniały. Grzybki odcedzamy, studzimy zimną przegotowaną wodą i wkładamy do słoików, uprzednio wyparzonych wrzątkiem.

Można do grzybków dodać pokrojoną w plasterki sparzoną wrzątkiem lub lekko podgotowaną cebulkę.

Zalewa składa się z wody, soli cukru, octu i przypraw. Warto dodać do niej ziele angielskie, kawałek chrzanu, gorczycę, ziarenka pieprzu, goździki (nie za dużo 2-3 na słoik) – wedle upodobania. Zalewę zagotowujemy i gorącą zalewamy grzyby. Słoje zamykamy i pasteryzujemy ok. 1 godziny, następnie wyjmujemy, dokręcamy i stawiamy do góry dnem.

Następnego dnia pasteryzację powtarzamy.

Proporcje:

  • 1 kg grzybów
  • 2-3 cebule
  • 0,5 l wody
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ l l octu 10%
  • 8 ziarenek pieprzu
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 łyżeczki nasion gorczycy
  • 4-6 goździków
  • 2 cm kawałek korzenia chrzanu, obrany i pocięty w wiórki

Zobacz także: Jak zakisić grzyby?

Redakcja poleca

REKLAMA