Małopolski krupnik jaglany

Małopolski krupnik jaglany.
Małopolski krupnik jaglany to ciekawy sposób na wykorzystanie bardzo zdrowej kaszy jaglanej.
/ 09.08.2011 10:48
Małopolski krupnik jaglany.

Składniki:

  • 50dag wołowiny z kością
  • 2 udka kurczaka
  • włoszczyzna
  • 20 dag kaszy jaglanej
  • 40 dag ziemniaków
  • szklanka śmietany
  • surowe żółtko
  • łyżka masła
  • liść laurowy
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 2-3 ziarna pieprzu
  • cebula
  • 2 litry wody
  • 4-5 suszonych grzybków
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Umyte grzyby namoczyć w przegotowanej wodzie i zostawić na 2-3 godz. Opłukaną kaszę jaglaną zalać szklanka zimnej wody i ugotować z dodatkiem masła. Mięso wołowe włożyć do 2 litrów wody wraz z liściem laurowym oraz ziarnami pieprzu i ziela angielskiego, doprowadzić do wrzenia, a później gotować na niewielkim ogniu około 30 minut. Dodać umyte udka kurczaka, namoczone grzyby ( i wodę, w której się moczyły), cebulę, włoszczyznę, gotować razem na niewielkim ogniu ok. 40 minut, po czym wywar przecedzić. Obrane z kości miękkie mięso pokroić w kawałki, grzyby w paseczki, jedną marchewkę w plasterki. Obrane ziemniaki umyć, pokroić w kostkę, zalać przecedzonym wywarem, gotować około 15 minut, dodać mięso, kaszę, marchewkę i grzyby, dokładnie wymieszać, gotować razem 5-7miut, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać śmietanę wymieszaną z żółtkiem, podgrzać (nie gotować). Przed podaniem posypać natką.

Autor: Misia13.

Zobacz także: Gulasz - jak gotować i z czym podawać

Redakcja poleca

REKLAMA