Zalogowany jako: .   Wyloguj się

Lody jogurtowe

Zobacz artykuły na temat:lodyjogurt
Lody jogurtowe posiadają specyficzny aromat - wpływa na to charakterystyczny smak mrożonego jogurtu. Są też bardzo lekkie i mniej kaloryczne.

Lody doskonale nadają się na pyszny owocowy deser.

Lody doskonale nadają się na pyszny owocowy deser.

Lody jogurtowe można przygotować na wiele sposobów. Mogą być ze mleka lub jogurtu naturalnego, z jajkami lub bez. Wszystko zależy od upodobań. By je przygotować potrzeba jednak trochę cierpliwości, wszystko przez dosyć długi czas schładzania.

Lekkie

2 białka
1/2 szkl jogurtu naturalnego
2-3 łyżki słodziku/fruktozy

* dodatkowo, w zależności od kaprysu: 1 łyżeczka kawy, kakao, kilka truskawek, olejek waniliowy itd.

Białka ubić z fruktozą/słodzikiem na parze (żeby było łatwiej, dodać łyżkę jogurtu, wtedy piana opadnie). Następnie dobrze schłodzony, gęsty jogurt ubić mikserem i delikatnie wymieszać z pianą. Dodać do smaku jeden z ulubionych składników. Całość przelewamy do foremki i wkładamy do zamrażalnika.

Zobacz też: Jak zrobić oryginalne lody?

Bez jajek

1 i 1/5 szklanki chudego jogurtu
1/2 szklanki cukru
1 łyżka drobno startej skórki cytrynowej
2 szklanki pokrojonych w plasterki truskawek

Jogurt mieszamy z cukrem. Gęste sitko wykładamy kilkoma warstwami gazy, umieszczamy nad miską i ostrożnie wlewamy jogurt. Naczynie przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki, aby wypłynął nadmiar wody. Następnego dnia, gdy jogurt zgęstnieje, łączymy go ze skórką cytrynową i wstawiamy na godzinę do zamrażalnika. Całość mieszamy, przekładamy do miseczek i dekorujemy truskawkami.

Polecamy: Granita - włoski sposób na upał.

Na żółtkach i jogurcie

3 szklanki jogurtu naturalnego (polecamy jogurt własnej roboty)
6 żółtek
10 dag cukru pudru
300 g jagód

Jajka należy dokładnie sparzyć przed rozbiciem skorupek, następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z cukrem na białą, puszystą masę. Następnie miksujemy z jogurtem, i na końcu dodajemy rozgniecione jagody. Wstawimy do zamrażalnika i co jakiś czas mieszamy (trzeba to zrobić co najmniej 5 razy). Lody przygotowane w ten sposób będą nieco mniej kremowe, a bardziej sorbetowe w smaku.

Zobacz także: Mrożona kawa na upalny dzień.


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Zamów darmowy newsletter