Zalogowany jako: .   Wyloguj się

Lekkie i kolorowe sałatki na wiosnę

Wiosna to czas, kiedy chcemy odzyskać świetną formę po zimie. Przyroda nam sprzyja, ponieważ dostępne są kolorowe warzywa i owoce, z których skomponować możemy pyszne sałatki.

Kwasy tłuszczowe w diecie

Lekka sałatka. Fot. Fotolia.

Kolorowo i dietetycznie

Aby poczuć się lekko i świeżo możemy wybrać lekką dietetyczną sałatkę, bez dodatku majonezu czy śmietany. Potrzebne nam będą tylko:

  • sałata
  • 2 pomidory
  • papryka
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • ząbek czosnku 
  • oliwa

Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki. Dodajemy pomidory pokrojone w ósemki, paprykę posiekaną w kostkę. Następnie skrapiamy wszystko odrobiną oleju, dodajemy drobno posikany czosnek, sól, pieprz i świeże zioła.

Zobacz także: Kiełki w wiosennym menu

Kolorowo i pożywnie

Zdrowa i sycąca sałatka może być podstawą posiłku każdego, kto o siebie dba. Najprostszym sposobem jest sałatka makaronowa.

  • makaron
  • jajko
  • kukurydza
  • ser feta
  • świeże warzywa, np. pomidor, ogórek lub papryka
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz

Do ugotowanego makarony wrzucamy jajko na twardo pokrojone w kostkę, kukurydzę z puszki, pokruszony ser feta, pokrojone na części kolorowe warzywa. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy jogurt naturalny i wszystko mieszamy.

Kolorowo i oryginalnie

Jako idealna przystawka nadaje się kolorowa sałatka ze świeżych warzyw zawinięta w tortillę. Potrzebne są do tego:

  • mała kapusta pekińska
  • rukola
  • papryka
  • szczypiorek
  • pomidor
  • koperek
  • jogurt naturalny
  • czosnek
  • 6 placków tortilla

Kapustę myjemy i drobno kroimy. Dodajemy rukolę, paprykę pokrojoną w kostkę i posiekane koperek i szczypiorek. Jogurt łączymy z drobno posiekanym czosnkiem. Placki tortilla smarujemy jogurtem z czosnkiem, nakładamy pomidora pokrojonego w plastry, na to kładziemy sałatkę i zawijamy tortillę. Można związać tortillę długim szczypiorkiem.

Zobacz także: Zioła do wyhodowania w domu

Rzodkiewka - kolorowy symbol wiosny

Marzec to miesiąc, w którym nie tylko zaczyna się wiosna, ale także rozpoczyna się sezon na rzodkiewki. Oto nasza propozycja na kolorową sałatkę z rzodkiewką.

  • sałata lodowa
  • pęczek rzodkiewek
  • pomidor
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 10 dag pieczarek
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz, cukier.

Sałatę i pieczarki kroimy w paski. Pomidory i rzodkiewki kroimy w półplasterki. Łodygi selera siekamy na drobne kawałki. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą. Z oliwy, octu, i przypraw przygotowujemy sos, którym polewamy sałatkę.

Zobacz także: Sałatki wiosenne


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 6
dodano: 13:40 2013-02-14 przez: KarolinaS. (192.168.*.*)
Na pomidory też trzeba jeszcze poczekać, teraz są pozbawione smaku, ale przepisy ciekawe
dodano: 09:30 2012-04-10 przez: kellybundy1 (192.168.*.*)
Na dobrą sałatę trzeba jeszcze poczekać. Ale tę sałatkę z makaronem to polecam :)
dodano: 09:43 2012-03-19 przez: Zenek Kucharz (192.168.*.*)
No nie wiem czy takie tanie warzywa, papryka po 18 złotych, pomidory po 16 - u mnie tam nic nie tanieje
Zamów darmowy newsletter