Kukurydza – smaczna w każdym towarzystwie

Grillowana kukurydza
Przybyła do Europy z Meksyku. Kukurydza jest wykorzystywana w naszej kuchni na wiele sposobów. Najbardziej popularna jest ta w puszkach czyli konserwowa oraz w formie uwielbianego popcornu. Coraz częściej przygotowujemy także całe kolby kukurydzy.
/ 24.07.2012 14:50
Grillowana kukurydza

Mimo iż zawiera wiele składników odżywczych, ze spożywaniem kukurydzy powinny uważać osoby dbające szczególnie o linię. Ma ona wysoki indeks glikemiczny, zwłaszcza tak popularne płatki kukurydziane. Kiedy jemy kukurydzę możemy z powodzeniem zrezygnować z ziemniaków czy mięsa. Jest ona bardzo sycąca, zawiera dużo skrobi. Polecana jest w diecie bezglutenowej.

Polecamy również: Jak ugotować smaczną kukurydzę?

Z kukurydzy można przyrządzić wiele dań. Dzięki żółtemu kolorowi nadaje ona im apetyczniejszy wygląd. Świetnie smakuje na słodko, słono, zimna, gorąca, z masłem, lub z innymi warzywami w sałatkach. Oto kilka przepisów na dania z kukurydzy w różnych postaciach i smakach.

Sałatka z tuńczykiem

Składniki:

  • Puszka tuńczyka w sosie własnym
  • makaron pióra (lub inny nasz ulubiony)
  • puszka kukurydzy
  • ogórek zielony, papryka czerwona
  • 3 łyżki majonezu (opcjonalnie jogurt grecki lub proporcje pół na pół)
  • przyprawa do sałatek

Wykonanie:

Ugotowany i ostudzony makaron przesypujemy do miski, dodajemy tuńczyka, pokrojony w półplasterki ogórek, pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę, majonez i jogurt. Wszystko mieszamy i dodajemy przyprawę. Ponownie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 20 minut. Świetnie nadaje się na kolację lub lekki obiad.

Sałatka z ananasem

Składniki:

  • Puszka kukurydzy konserwowej
  • słoik ananasa z selerem
  • szynka w kawałku
  • majonez

Wykonanie: Ananas z selerem kroimy i wrzucamy do miseczki, dodajemy kukurydzę i pokrojoną drobno w kostkę szynkę oraz majonez. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki aż się schłodzi. Niezwykle prosta i przepyszna sałatka na każdą okazję.

Gotowana kolba z masłem czosnkowym

Składniki: kolba kukurydzy, sól, masło czosnkowe gotowe lub zwykłe masło i ząbek czosnku.

Wykonanie: Kukurydzę obieramy z liści i odrzucamy niejadalne części. Kroimy wzdłuż i gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 minut aż stanie się miękka. Miękkie masło łączymy z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Po wyjęciu kukurydzy smarujemy ją od razu masłem czosnkowym by się roztopiło. Możemy również dosolić kukurydzę w razie potrzeby.

Zobacz także: Co to są arepas?

Redakcja poleca

REKLAMA