Krem z dyni z krewetkami tygrysimi – przepis

Oto przepis na pyszną zupę-krem z dyni z krewetkami tygrysimi – polską zupę z odrobiną egzotyki!
/ 12.11.2014 11:58

zupa z dyni z krewetkami

Fot. Fotolia

Składniki:

  • 60 dkg obranej dyni
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 1 mała papryczka chilli
  • imbir, kawałek ok. 2 cm.
  • 300 ml wody
  • świeża kolendra: część do zupy, część do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku

Krewetki – przygotowanie:

  • 6-12 krewetek tygrysich (ilość zależna od wielkości krewetek)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 mały ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Obraną dynię i ziemniaki kroimy w dużą kostkę. Ząbki czosnku rozgniatamy.
  2. Imbir obieramy ze skórki i drobno siekamy. Małą papryczkę chilli oczyszczamy i również drobno siekamy.
  3. Do wyższego, lekko rozgrzanego garnka dodajemy masło i oliwę, chwilę później dynię, ziemniaki, czosnek, imbir i papryczkę chilli. Wszystko podsmażamy ok 10-12 minut. Po tym czasie całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, kolejne 10 -15 minut.
  4. Obrane i oczyszczone krewetki podsmażamy na maśle i oliwie z drobno posiekanym ząbkiem czosnku ok. 2-3 minut z każdej strony.
  5. Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie miksujemy całość na jednolitą masę, dodajemy mleko kokosowe i posiekane listki kolendry, doprawiamy solą, pieprzem i zagotowujemy ponownie. Zupę wykładamy do naczyń, dekorujemy listkami świeżej kolendry oraz krewetką.

Źródło: Materiały prasowe Sencor

Zobacz także: Przekąski z dyni – smaczne i niskokaloryczne

Redakcja poleca

REKLAMA