Kotlety mielone z grzybów

Grzyby shi-take stosuje się przy przygotowywaniu potraw z selera, sera sojowego, kurczaka, wieprzowiny, cebuli i innych.
Kotlety mielone można robić zarówno z grzybów suszonych, jak i świeżych. Kotlety są dobrym rozwiązaniem, gdy zebraliśmy różnorodne okazy zarówno grzybów szlachetnych, jak i tych mniej cenionych.
/ 14.09.2009 13:24
Grzyby shi-take stosuje się przy przygotowywaniu potraw z selera, sera sojowego, kurczaka, wieprzowiny, cebuli i innych.

 Jeśli do marynowania lub suszenia przeznaczyliśmy najładniejsze okazy nie musimy z reszty robić nieśmiertelnej jajecznicy. Do kotletów nadają się praktycznie wszystkie grzyby – podgrzybki, gąski, maślaki

Grzyby najpierw oczyścić (najlepiej na sucho), jeśli musimy grzyby przepłukać róbmy to szybko. (maślaki obieramy ze skórki) Gdy mamy do czynienia z grzybami suszonymi, trzeba je najpierw wymoczyć. Następnie dusimy grzyby do miękkości pod przykryciem, z cebulką i małą ilością masła. Nadmiar soku należy odparować.

Następnie mielimy grzyby razem z bułką wymoczoną w mleku, dodajemy jajko, sól, pieprz, posiekaną zieloną pietruszkę, zgnieciony ząbek czosnku, posiekany koperek i panierujemy w tartej bułce.

Następnie smażymy z obu stron na złoty kolor.

Zobacz także: Pasteryzowanie grzybów

Proporcje:

  • 0,5 kg grzybów świeżych lub 100 g suszonych
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki bułki tartej

Jeśli nie mamy świeżej zieleniny możemy dodać suszony tymianek, rozmaryn, odrobinę gałki muszkatołowej.

Do kotletów mielonych z grzybów można też dodać trochę mięsa mielonego. Doskonale też będzie pasował starty twardy żółty ser, pokruszony ser feta lub pleśniowy typu Brie.

Polecamy: Duszenie grzybów

Redakcja poleca

REKLAMA