Zalogowany jako: .   Wyloguj się

Kardamon

Zobacz artykuły na temat:napojedeser
Kardamon jest charakterystycznym składnikiem kuchni indyjskiej i pakistańskiej, dodaje się go do pilawów, curry. Kardamon po szafranie i wanilii jest jedną z najdroższych przypraw świata.

Kardamon

Kardamon

Jest rośliną spowinowaconą z imbirem, ma podłużne liście i krótkie łodyżki z kwiatami.

Ale stosuje się go w innych krajach Bliskiego Wschodu, w Rosji, Niemczech, Skandynawii. We Francji i Stanach Zjednoczonych wykorzystuje się kardamon w przemyśle perfumiarskim. Rośnie na wybrzeżu malabarskim, jest uprawiany na Sri Lance, w Gwatemali, Meksyku.

Odmiany

Kardamon zielony ma delikatny, ale nietrwaly cytrynowy zapach. Przed dodaniem do potraw kadramon należy zmielić.
Kadamon biały to nic innego jak sztucznie wybielany kardamon zielony.

Brązowy kardamon jest rośliną innego gatunku, jest gorzki, torebki nasienne są niesmaczne i wydają nieprzyjemny zapach kamfory – należy więc go unikać.

Przechowywanie

Kardamon przechowujemy w torebkach nasiennych, gdyż w postaci zmielonej szybko straci zapach. Aby z nasion kardamonu wydobyć aromat należy go uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni przed dodaniem do pikantnych potraw.

Dodatek do napojów

Służy do aromatyzowania napojów – mocnej, gorzkiej kawy lub herbaty. Szczególnie stosownym jest podanie herbatki z kardamonem po posiłku, dzięki której poprawi się nasze trawienie. Aby zrobić pyszną aromatyczną herbatę z kardamonem należy do imbryczka z sitem nasypać 2-3 łyżeczki herbaty, 12 rozgniecionych uprzednio torebek kardamonu i kawałek skórki pomarańczowej, zalać napar wrzątkiem i odstawić na 10 minut pod przykryciem. Następnie stosować jako esencję, rozcieńczając herbatkę wodą i gorącym mlekiem. Podajemy słodzoną, na gorąco lub przestudzoną.

Kardamon dodaje się także do aromatycznych, rozgrzewających napojów alkoholowych, zobacz przepis: Glogg szwedzki grzaniec. W krajach zachodnich kardamon stał się popularnym dodatkiem do grzanego wina lub gorącego ponczu. Równie dobrze posłuży do aromatyzowania likierów, wódek.

Inne potrawy

Występuje w deserach lodowych, śmietankowych, słodyczach i ciastkach. W Skandynawii piekarze używają kardamon do wypieku ciast i pieczywa, a w Niemczech masarze dodają go do przetworów mięsnych. Ciekawym rozwiązaniem będzie dodanie torebek kardamonu do marynowanych śledzi.

W krajach afrykańskich i dalekowschodnich kardamon żuje się dla odświeżenia oddechu.

Kardamon pasuje do pieczonych lub gotowanych śliwek, jabłek i gruszek, można go użyć do urozmaicenia smaku sałatek owocowych.


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 3
dodano: 19:42 2015-02-15 przez: ~malgorzata lucyna (192.162.*.*)
Pije kawe zkardamonem i imbirem niemąm zgagi.musze sie prżyznąc ze kom3tarz pisze pierwszy raz.
dodano: 19:34 2015-02-15 przez: ~malgorzata lucyna (192.162.*.*)
Artykul okardamonie jest prawdziwy ,gdyz sama uzywan ka
dodano: 21:15 2013-10-08 przez: ~gosc (89.69.*.*)
Własnie kupilam kardamon wsypuje do awy w tygielku i parze kawe nastepnie mikserem ubijam mleko wleam do szklanki mleko do mleka kawe cienkim strumyczkiam i mam piekna pianke ja\est pyszna polecam smacznego.
Zamów darmowy newsletter