Zalogowany jako: .   Wyloguj się

Jakie mięso na obiad?

Zobacz artykuły na temat:kurczakwieprzowinawołowina
Masz ochotę na dobrą pieczeń, ale zastanawiasz się, który kawałek mięsa sprawdzi się najlepiej? Zabierz na zakupy naszą ściągę.

Łopatka wieprzowa to tłuste i miękkie mięso.

Nie każdy kawałek mięsa nadaje się na kotlet schabowy.

  • Karczek – pieczenie, bitki
  • Szynka – rolady, pieczenie, można również dusić w całym kawałku
  • Polędwiczki wieprzowe – przyrządzane raczej w całości, idealnie smakują pieczone lub smażone, kroi się je po przygotowaniu
  • Polędwica wołowa – befsztyk, rumsztyk, idealne w wersji „na krwisto”
  • Żeberkagrill, do duszenia i pieczenia
  • Mięsa drobne (skrawki) – na mięsa mielone lub gulasz
  • Antrykot – rosół, sztuka mięsa (gotowane mięso z wyrazistym, ostrym sosem)
  • Boczki – pieczone, wędzone, podawane jako wędlina lub na wywary
  • Nóżki - galarety
  • Żebra wołowe – wywary, zaś po ugotowaniu idealne do pasztetów

Zobacz także: Tabela temperatur pieczenia mięsa


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 5
dodano: 15:04 2014-04-28 przez: ~kaska (95.41.*.*)
A u mnie różnie, na pewni nie uświadczy sie na stole dziczyzny.
dodano: 14:44 2014-04-23 przez: ~katia (95.40.*.*)
U mnie zazwyczaj króluje filet z kurczaka.
dodano: 14:50 2014-02-21 przez: ~dorota (77.114.*.*)
A słyszeliście może coś o wyrobach kiszeczki? Na ich stronę trafiłam przypadkiem, jak poszukiwałam pomysłów na obiad i porad jakie mięso i gdzie kupować. Produktów mają sporo, a i ceny nie są wysokie.
Zamów darmowy newsletter