Jak zrobić zupę grzybową na barszczu?

Pierwsza gwiazdka, 12 potraw, 24 grudnia… wigilia to wyzwanie dla wszystkich tych, którzy dbają o kulinarną stronę życia. Postawić na karpia po staropolsku czy podać śledzie w śmietanie? Kutia czy kluski z makiem? Pierogi z soczewicą czy kapusta i grzybami? Rosół z głowy karpia czy wigilijna zupa migdałowa?
Przedwojenna wigilia na wsi to czas prawdziwej harmonii ludzi i zwierząt, czas, kiedy wszyscy w końcu mogli się porządnie najeść. Choć menu było skromne, to jednak nikt nie wstawał od stołu głodny. Przykładem wiejskiej potrawy wigilijnej jest zupa grzybowa na barszczu.
/ 29.05.2019 10:23
Pierwsza gwiazdka, 12 potraw, 24 grudnia… wigilia to wyzwanie dla wszystkich tych, którzy dbają o kulinarną stronę życia. Postawić na karpia po staropolsku czy podać śledzie w śmietanie? Kutia czy kluski z makiem? Pierogi z soczewicą czy kapusta i grzybami? Rosół z głowy karpia czy wigilijna zupa migdałowa?

Zobacz także: Idealny schab na Boże Narodzenie

Przygotowanie tej znanej m.in. pod Kolbuszową (Podkarpacie) zupy grzybowej jest bardzo proste.
Najpierw należy namoczyć dużą garść leśnych grzybów w wodzie (najlepiej na noc). Siekamy je, a potem gotujemy na nich wywar (na 3 litrach wody), używając również wody, w której się moczyły (nie zlewamy tego co na dnie, bo może się tam zebrać piasek).

Jeśli nie ma grzybów leśnych, można też użyć 50-70 dkg pieczarek (tylko wiadomo - ich już nie moczymy).

Po 30 minutach gotowania grzybów dodajemy 2 białe barszcze z butelki (jeśli ktoś zakisił swój własny barszcz, to w zależności od jego konsystencji, należy na 3 litry wody wlać 4 szklanki zakwasu – ale to tylko sugestia – sposobów na barszcz jest bardzo wiele, niektórzy lubią gęsty, inni rzadszy).
Do tego wrzucamy 3 kostki rosołowe, sól do smaku i trochę maggi dla wzbogacenia smaku.
Można też dodać 2 łyżki masła, aby smak barszczu był nieco delikatniejszy.
Teraz zagęszczanie – w miseczce rozrabiamy 2 łyżki mąki ze słodką śmietaną (śmietany 4-5 łyżek). Następnie ogrzewamy mieszaninę gorącym barszczem, wlewając trochę płynu do śmietany. Całość mieszamy i przelewamy do garnka.

Barszcz biały z grzybami to gęsta zupa – powinna mieć mniej więcej konsystencję ciasta naleśnikowego. Jeśli barszcz wyszedł za rzadki – można go dodatkowo zagęścić mąką i śmietaną, jeśli wyszedł za gęsty – należy dolać mleko.

Zobacz także: Jak przygotować piernik na Boże Narodzenie

Redakcja poleca

REKLAMA