Zalogowany jako: .   Wyloguj się

Jak zrobić wigilijną kutię

Kutia to słodkie danie z gotowanych ziaren pszenicy. Na wschodniej ścianie Polski nieodłącznie związane z wigilią.

mak

Wigilijna kutia nie obejdzie się bez maku.

Na kutię potrzeba nam będzie:
1/2 kg maku
1/2 kg oczyszczonej pszenicy "na kutię" (można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością)
2 szklanki miodu
garść rodzynek i migdałów (dobrze sprawdzą się płatki migdałowe)
przesmażona skórka z pomarańczy (skórkę najpierw obgotowujemy, potem kroimy na paseczki i wrzucamy na patelnię, do syropu cukrowego).

Polecamy: Powiedz mi, co jesz na wigilię

Mak zalewamy wrzątkiem, chwilę gotujemy i pozostawiamy na 12 godzin, by dobrze nasiąkł.
Dwukrotnie mielimy w maszynce. Gdy mak namaka, powinna namakać również pszenica. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości w dużej ilości wody, a następnie odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą.

Polecamy: Jak przygotować wigilię wiejską?

Sitko z pszenicą należy kilkakrotnie potrząsnąć lub rozkruszyć palcami pszenicę (jak kuskus), aby ziarna się nie zlepiły.
Bierzemy garnek, w którym zmieści się nam cała potrawa. W tym garnku rozpuszczamy miód z odrobiną wody (nie może zawrzeć, wystarczy że będzie po prostu wodnisty – powyżej 60 stopni Celsjusza traci swoje zdrowotne właściwości), dodajemy do niego zmielony mak, sparzone rodzynki i migdały oraz skórkę z pomarańczy.
Na sam koniec dodajemy do masy miodowej pszenicę i wszystko razem mieszamy.


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 4
dodano: 13:27 2011-11-23 przez: anullka (192.168.*.*)
ja przez całe życie myślałam, że kutia z makaronem to najwłaściwsza wersja tej potrawy :) dopiero od niedawna wiem, że w tradycji musi być pszenica. ale chyba nigdy się nie przestawię :)
dodano: 13:09 2011-11-23 przez: Hesus (192.168.*.*)
Kutię z makaronem to widziałem i byłem prawie pewien, że to obowiązująca wersja :) Pewnie dlatego kutia nie gości u mnie w Wigilię!
dodano: 09:58 2011-11-23 przez: anullka (192.168.*.*)
Jakie bakalie powinno się tradycyjnie dodawać do kutii ? Myśleliście kiedyś o tym, żeby wzbogacić jej smak cytrynową albo pomarańczową kandyzowaną skórką ? Znam jeszcze wersję na kutię z makaronem zamiast pszenicy, ale to już jest tak zwana "oszukana kutia".
Zamów darmowy newsletter