Zalogowany jako: .   Wyloguj się
Strona 1 z 2  

Jak zrobić rogale marcińskie?

Zobacz artykuły na temat:bakalieorzechyciastkaprzepisyciasteczkadeser
Rogale marcińskie stają się coraz popularniejsze. Czy wiesz, jak zrobić rogale marcińskie? Możesz je upiec samodzielnie!

jak zrobić rogale marcińskie

Fot. Fotolia

Nie dziwię się wcale, że w listopadzie, na świętego Marcina sprzedaje się setki ton rogali. Choć dziś wypieki te kojarzą się ze świętym chrześcijańskim, to sama tradycja wywodzi się jeszcze z czasów pogańskich.

Podczas jesiennego święta składano bogom ofiary z wołów, a następnie z ciasta zawijanego w wole rogi. Kultura chrześcijańska zaadaptowała ten zwyczaj, zaś rogale związała z podkową, którą miał zgubić koń świętego Marcina.

„W Poznaniu tradycja w obecnym kształcie narodziła się w listopadzie 1891. Gdy zbliżał się dzień św. Marcina proboszcz parafii św. Marcina, ks. Jan Lewicki, zaapelował do wiernych aby wzorem patrona zrobili coś dla biednych. Obecny na mszy cukiernik Józef Melzer, który pracował w pobliskiej cukierni, namówił swojego szefa aby wskrzesić starą tradycję. Bogatsi poznaniacy kupowali smakołyk a biedni otrzymywali go za darmo.” (źródło: wikipedia.pl)

Zobacz także: Rogale świętomarcińskie - gdzie kupić najlepsze?

Jak zrobić rogale marcińskie?

Składniki na ciasto:

  • 1/2 kg mąki;
  • 4 łyżki cukru;
  • 200 ml letniego mleka;
  • 2 dag drożdży;
  • Półtorej kostki margaryny (połowę stopić i przestudzić);
  • jajko.

Nadzienie makowe:

  • 40 dag białego lub czarnego maku;
  • 30 dag cukru;
  • 5 dag okruchów (np. czerstwa chałka, herbatniki);
  • 5 dag rodzynków;
  • 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej;
  • 5 dag orzechów arachidowych;
  • 10 dag kandyzowanej gruszki;
  • 6 dag masła;
  • 2 białka.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 7
dodano: 11:00 2015-07-24 przez: ~gość (83.22.*.*)
niedługo upiekę te rogale
dodano: 14:15 2015-03-18 przez: Nancy (87.105.*.*)
uwielbiam te rogale! są przepyszne!
dodano: 10:38 2015-03-18 przez: ~Rasolka Nnna (91.226.*.*)
Wydaje mi się, że podany przez Ciebie sposób jest świetny, z chęcią go wypróbuje w najbliższym czasie. Wcześniej robiłam tylko takie http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-rogaliki-drozdzowe-z-dzemem/ też dobre, ale warto w końcu spróbować czegoś nowego. Dzięki za ten przepis.
Zamów darmowy newsletter