Jak zrobić rogale świętomarcińskie i skąd wzięła się ta słodka tradycja? Czy wiesz, co wspólnego te rogale mają z koniem?

rogale świętomarcińskie przepis fot. Adobe Stock, Dar1930
Rogale marcińskie od lat są szalenie popularnym deserem w listopadzie. Ich tradycja sięga czasów pogańskich, ale została odnowiona w XIX wieku. Oto pyszny przepis na oryginalne rogale świętomarcińskie z idealnie gęstym lukrem i posypką z posiekanych orzechów oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej.
/ 02.11.2023 16:53
rogale świętomarcińskie przepis fot. Adobe Stock, Dar1930

Nic dziwnego, że na świętego Marcina sprzedaje się setki ton rogali. Choć dziś wypieki te kojarzą się ze świętym chrześcijańskim, to sama tradycja wywodzi się jeszcze z czasów pogańskich.

Podczas jesiennego święta składano bogom ofiary z wołów, a następnie z ciasta zawijanego w wole rogi. Kultura chrześcijańska zaadaptowała ten zwyczaj, zaś rogale (ze względu na ich kształt) związała z podkową, którą miał zgubić koń świętego Marcina.

Spis treści:

  1. Rogale świętomarcińskie: przepis
  2. Historia rogala świętomarcińskiego
  3. Kiedy jemy rogale świętomarcińskie?

Jak zrobić rogale marcińskie?

Rogale świętomarcińskie dla wielu osób bywają skomplikowane, ale wbrew pozorom to dość prosty, choć czasochłonny przepis. Najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie nadzienia. Gotowe rogale tradycyjnie udekorowane są lukrem oraz skórką pomarańczową i orzechami.

Składniki na ciasto:

  • 1/2 kg mąki;
  • 4 łyżki cukru;
  • 200 ml letniego mleka;
  • 2 dag drożdży;
  • półtorej kostki margaryny (połowę stopić i przestudzić);
  • jajko.

Składniki na nadzienie makowe:

  • 40 dag białego lub czarnego maku;
  • 30 dag cukru;
  • 5 dag okruchów (np. czerstwa chałka, herbatniki);
  • 5 dag rodzynków;
  • 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej;
  • 5 dag orzechów arachidowych;
  • 10 dag kandyzowanej gruszki;
  • 6 dag masła;
  • 2 białka.

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru;
  • 2 łyżki posiekanych orzechów do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę do miski, dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej margarynę, pokruszone drożdże, cukier, mleko oraz jajko.
  2. Zagnieć gładkie ciasto i rozwałkowuj na 2 równe placki. Pierwszy posmaruj resztą margaryny i przykryj drugim płatem.
  3. Całość rozwałkuj, złóż na trzy i znów rozwałkuj. Powtórz jeszcze dwa razy. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na pół godziny.
  4. W tym czasie przygotuj nadzienie. Orzechy i gruszki posiekaj, mak sparz i zmiel.
  5. Wymieszaj mak z rozpuszczonym masłem, okruchami, bakaliami i cukrem. Na koniec dodaj ubite na sztywną masę białka.
  6. Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na 4 części. Rozwałkuj na cienkie, prostokątne placki, a następnie pokrój na mniejsze prostokąty i te jeszcze raz przetnij na równoramienne trójkąty.
  7. Na środek każdego trójkąta połóż nadzienie (nie za dużo). Ostrożnie zwiń całość, podwiń rogi i ułóż na wyłożonej papierem blasze.
  8. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz na słoty kolor ok. 25-30 minut.
  9. Przygotuj lukier, udekoruj ciepłe rogale i dodaj skórkę pomarańczową oraz posiekane orzechy.

rogale świętomarcińskie kiedy

fot. Rogale świętomarcińskie przepis/Adobe Stock, vivoo

Historia rogala świętomarcińskiego

Dzisiejsza tradycja związana z wypiekaniem rogali świętomarcińskich narodziła się wieki temu, ale została "wskrzeszona"  w 1891 roku przez cukiernika Józefa Melzera. Zachęcony przez proboszcza poznańskiej parafii, aby w dzień św. Marcina wesprzeć najbiedniejszych, postanowił upiec zapomniane już wówczas nieco rogale. Następnie bogaci mieszkańcy kupowali wypieki i rozdawali je biedniejszym.

Rogal świętomarciński od zawsze był prawdziwą bombą kaloryczną, dlatego ubodzy mieszkańcy Poznania bardzo doceniali ten słodki, sycący gest.

Rogale świętomarcińskie: kiedy je jemy?

Rogale świętomarcińskie masowo zjadamy w dzień 11 listopada. Ponieważ jest to również Święto Niepodległości, sklepy i markety są zamknięte, dlatego można je kupić niemal wszędzie już kilka dni wcześniej.

Małe prywatne cukiernie często sprzedają je także 11 listopada, dzięki czemu są one świeże, a często także cieplutkie. Możesz je oczywiście także upiec samodzielnie - przygotuj większą ilość, bo ekspresowo znikają z talerza.

rogale świętomarcińskie

fot. Rogale świętomarcińskie: kiedy jemy/Adobe Stock, Mr Photographer/Wirestock Creators

Rogale świętomarcińskie: cena

Cena rogala świętomarcińskiego to ok. 10-20 złotych w popularnych sklepach i marketach. W piekarniach i cukierniach można znaleźć je w niższych cenach, ale zdarza się, że są dodatkowo dekorowane lub podawane z kawą, czekoladą lub lodami, przez co ich cena może mocno wzrosnąć.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 03.09.2017.

Czytaj także:
Przepis na idealny piernik dojrzewający
Jak zrobić pańską skórkę?
Przepis na ciasteczka z wróżbą

Redakcja poleca

REKLAMA