Mówiąc wprost – to wspaniała sałatka, która dopuszcza różne modyfikacje. Jeżeli nie masz sałaty rzymskiej – zastąp ją rukolą lub sałatą głowiastą, a gdy brak Ci też rzodkiewki – wykorzystaj kukurydzę – jej słodycz nada całości zupełnie innego charakteru!
Polecamy: Jak przygotować tuńczyka na styl afrykański?
Przyrządzanie czas zacząć
Jak sam tytuł sugeruje, przede wszystkim potrzebujesz tuńczyka (do kupienia w puszce, w sosie własnym)i opakowanie białej fasolki, które bez problemu dostaniesz w supermarkecie.
Ponadto niezbędne są również dwa jajka, ugotowane na pół miękko (ok. 7 min). W rzeczywistości, dopilnowanie, aby jaja nie ugotowały nam się na twardo to najtrudniejsze zadanie, powinny być one świeże i wysokiej jakości, wtedy ominą nas przykre niespodzianki.
Dressing do sałatki jest bardzo prosty, a do jego wykonania potrzeba przede wszystkim kilku łyżeczek musztardy i… słoik. Dlatego najlepiej, jeżeli masz jakąś „na wykończeniu”. Do musztardy dodaj ocet balsamiczny, zmiażdżony czosnek (dwa ząbki), trochę wody, sól, pieprz i wymieszaj, potrząsając słoiczkiem (umiejętności barmańskie sprawdzą się w stu procentach). Pokrojoną łodygę selera, rukolę, rzodkiewki oraz fasolkę połącz z dressingiem, następnie wyłóż na talerzach, a na wierzchu ułóż tuńczyka i pokrojone jajka.
Tę gigantyczną porcję białka i witamin, zawartych w skromnej ilości tuńczyka, możesz skropić dodatkowo octem balsamicznym.