Jak zrobić nalewkę z owoców morwy?

Morwa
Owoce morwy – tak często niedoceniane, znakomicie nadają się do produkcji domowych wyrobów alkoholowych. Dziś polecamy nalewkę z tego specjału.
/ 02.07.2011 21:44
Morwa

Nalewka na zdrowie


Oprócz walorów smakowych, nalewka z owoców morwy stanowi doskonały środek
wzmacniający organizm i odżywiający układ krwionośny. Zawiera cenne flawonoidy, kumaryny, cukry oraz taniny. Jest także źródłem witaminy A,C oraz tych z grupy B.

Ma delikatny, bardzo subtelny smak, a jednocześnie głęboki aromat. Uzyskuje kolor mocnej herbaty.

Zobacz także: Jak zrobić nalewkę wiśniową?

Przepis na nalewkę

Potrzebny nam będzie 1kg owoców morwy, 0,7l spirytusu, 0,7l wódki czystej oraz 0,2kg cukru.

Morwę należy dobrze wypłukać w zimnej wodzie, a następnie odsączyć i rozgnieść. Tak przygotowane owoce – zalać alkoholem (najpierw wódką, potem spirytusem). Wszystko wymieszać i odstawić na około 10dni w nasłonecznione i ciepłe miejsce.
Po upływie 10 dni, należy odsączyć mieszankę przez sito. Owoce, które nam pozostały na sicie – słodzimy i odstawiamy na miesiąc, znów w ciepłe, nasłonecznione miejsce.
Po tym czasie – odciskamy owoce, zlewamy pozostały płyn i w końcu wszystko łączymy ze sobą. Pozostawiamy na dzień.
Teraz – przelewamy do butelek, dokładnie zamykamy i odstawiamy na 6 miesięcy, z tym, że tym razem w ciemne i chłodne miejsce.

Dopiero po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia, ale naprawdę warto poczekać, o czym sami możecie się przekonać wykorzystując nasz redakcyjny przepis.

Zobacz także: Jak przygotować jarzębinę i owoce róży na konfitury i nalewki?

Redakcja poleca

REKLAMA