Przygotowanie zajmie około 60 min.
Potrzebne składniki:
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
2 żółtka
1.5 łyżeczki świeżo startej skórki cytrynowej
1/8 łyżeczki soli
1/2 szklanki zimnej śmietany kremówki
1 litr gotowych lodów waniliowych
3/4 szklanki sorbetu malinowego
2 szklanki świeżych malin
listki mięty i cieniutko obrana skórka z cytryny do dekoracji
W pierwszej kolejności przygotowujemy krem cytrynowy. W metalowej misce ucieramy cukier z sokiem cytrynowym, żółtkami, startą skórką cytrynową i solą. Miskę ustawimy na parze, tak by dno nie dotykało wody i ubijamy aż masa zrobi się gęsta i kremowa (około 6-7 minut). Następnie przekładamy ją do innej miski i studzimy przez 45 minut.
Polecamy też: Jak zrobić oryginalne lody?
Ostudzoną masę porcjami łączymy z ubitą śmietaną. Później przykrywamy naczynie i wstawiamy do lodówki na co najmniej 6 godzin. Po tym czasie, wyjmujemy z lodówki i mieszamy z lodami waniliowymi. Bomba lodowa jest już prawie gotowa. Teraz małe, okrągłe miseczki wyścielamy przezroczystą folią i napełniamy przygotowaną masą (uciskamy mocno by usunąć pęcherzyki powierza).
Pośrodku każdej porcji robimy zagłębienie. Pozostałe lody wkładamy do zamrażalnika, te w miseczkach przykrywamy folią i zamrażamy godzinę. Potem dookoła, w każdej porcji lodów nakładamy sorbet malinowy i zamrażamy kolejną godzinę. Potem pozostałymi lodami wyrównujemy powierzchnię i zamrażamy jeszcze co najmniej 3 godziny. Po tym czasie usuwamy folię i przekładamy na talerzyki. Przed podaniem warto udekorować nasze bomby malinami, miętą i skórką cytrynową.
Zobacz także: Galaretka na lato.
Warto spróbować
Lody możemy przygotować w większej misce i kroić promieniście jak tort.