Jak zrobić bombę lodową

lody.
Lato to czas zimnych przysmaków. Lody to doskonały pomysł na upalne dni. Bardziej wytrwałym i lubiącym eksperymenty w kuchni proponujemy bombę lodową.
/ 20.06.2011 15:27
lody.

Przygotowanie zajmie około 60 min.

Potrzebne składniki:

1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
2 żółtka
1.5 łyżeczki świeżo startej skórki cytrynowej
1/8 łyżeczki soli
1/2 szklanki zimnej śmietany kremówki
1 litr gotowych lodów waniliowych
3/4 szklanki sorbetu malinowego
2 szklanki świeżych malin
listki mięty i cieniutko obrana skórka z cytryny do dekoracji

W pierwszej kolejności przygotowujemy krem cytrynowy. W metalowej misce ucieramy cukier z sokiem cytrynowym, żółtkami, startą skórką cytrynową i solą. Miskę ustawimy na parze, tak by dno nie dotykało wody i ubijamy aż masa zrobi się gęsta i kremowa (około 6-7 minut). Następnie przekładamy ją do innej miski i studzimy przez 45 minut. 

Polecamy też: Jak zrobić oryginalne lody?

Ostudzoną masę porcjami łączymy z ubitą śmietaną. Później przykrywamy naczynie i wstawiamy do lodówki na co najmniej 6 godzin. Po tym czasie, wyjmujemy z lodówki i mieszamy z lodami waniliowymi. Bomba lodowa jest już prawie gotowa. Teraz małe, okrągłe miseczki wyścielamy przezroczystą folią i napełniamy przygotowaną masą (uciskamy mocno by usunąć pęcherzyki powierza).

Pośrodku każdej porcji robimy zagłębienie. Pozostałe lody wkładamy do zamrażalnika, te w miseczkach przykrywamy folią i zamrażamy godzinę. Potem dookoła, w każdej porcji lodów nakładamy sorbet malinowy i zamrażamy kolejną godzinę. Potem pozostałymi lodami wyrównujemy powierzchnię i zamrażamy jeszcze co najmniej 3 godziny. Po tym czasie usuwamy folię i przekładamy na talerzyki. Przed podaniem warto udekorować nasze bomby malinami, miętą i skórką cytrynową.

Zobacz także: Galaretka na lato.

Warto spróbować

Lody możemy przygotować w większej misce i kroić promieniście jak tort.

Redakcja poleca

REKLAMA