Jak udekorować pączki?

Jak udekorować pączki?
W zasadzie wystarczy pączka polukrować albo obtoczyć w cukrze. Jeśli jednak chcesz, aby twoje pączki były udekorowane wyjątkowo - musisz się trochę wysilić.
/ 13.02.2012 10:58
Jak udekorować pączki?

Temat pączków powraca do nas co roku w okolicach tłustego czwartku. I jak co roku zapewne będziemy zarzekać się, że "jeden wystarczy", że tak w ogóle to nie lubimy pączków, bo tłusty czwartek to taki głupi zwyczaj, który usprawiedliwia poczynania wszystkich łasuchów. Prawda jest jednak taka, że chętniej skusimy się na takiego pączka, który będzie z daleka wołał, aby go wziąć. Oto kilka pomysłów na udekorowanie pączków.

Pisaki i flamastry

Oczywiście mamy na myśli specjalne pisaki do dekorowania deserów. W sklepie nie znajdziesz raczej pisaków dedykowanych właśnie dla pączków, ale tak samo dobre będą zestawy do muffinów czy tortów. W przypadku pączków nie ma potrzeby układania gotowych literek - słodkim pisakiem wypiszemy za to co chcemy, lub namalujemy wzorki.

Zobacz także: Czym nadziewać pączki?

Jak smażyć pączki i oponki?

Lukier tak, ale nie klasycznie

Podobnie jak na pokazie mody i w kuchni obowiązują nas trendy, z którymi warto być na bieżąco. Można oczywiście zrobić lukier z białka, cukru pudru i odrobiny soku z cytryny, warto jednak postarać się o lukier kolorowy. Kolorowy lukier dostaniemy w sklepie w różnych wersjach kolorystycznych jako gotowy do rozrobienia, lub kupimy barwnik spożywczy w paście albo w proszku. Możemy oczywiście zabarwić lukier samodzielnie domowymi sposobami, jednak nie będzie on miał tak intensywnej barwy.

Polecamy także: Walka na kalorie: ciasta, pączki i gofry

Oto czym zabarwisz lukier:

  • na czerwono: użyj soku z czerwonej porzeczki
  • na zielono: użyj soku z kiwi
  • na fioletowo: wykorzystaj sok z jagód
  • na pomarańczowo: użyj kurkumy lub soku marchwiowego.

Kolory możesz dowolnie mieszać - jeśli użyjesz mniej kurkumy oraz zamiast soku z marchwi - sok brzoskwiniowy otrzymasz lukier w kolorze żółtym.

Posypki i bakalie

Pączki zanurzone w lukrze warto wzbogacić o posypkę. Może to być gotowa posypka do dekorowania, albo drobno posiekane bakalie. Także aromatyczna skórka pomarańczowa nigdy nie wychodzi z mody!

Redakcja poleca

REKLAMA