Zalogowany jako: .   Wyloguj się

Jak przygotować miękką wołowinę?

Zobacz artykuły na temat:wołowinapotrawy mięsnetriki kulinarne
Miękka i delikatna wołowina to obiekt westchnień niejednej pani domu. Zdradzamy kilka sposobów, jak przygotować idealną pieczeń.

Nieznane

Wołowinę dobrze jest skropić octem winnym, który rozluźnia strukturę mięśnia

To sposoby, które zdradził nam zaprzyjaźniony szef restauracji, serwującej steaki. Kluczem do idealnej pieczeni jest po pierwsze dobre, skruszałe mięso, po drugie - właściwa marynata. Najprostsza z nich to oliwa z dodatkiem pieprzu i z dużą ilością soku z cytryny.

Niezawodnym sposobem na zmiękczanie wołowiny jest także ocet - rozluźnia on bowiem tkankę mięśniową. Najlepiej wybrać biały, winny ocet – nie wpłynie na kolor mięsa - ale nieźle sprawdza się też ocet balsamiczny. Warto wymieszać go z pieprzem i solidną porcją przypraw. Marynując wołowinę, lepiej zrezygnować z soli – mięso nie puści wówczas cennych soków. A po dwóch godzinach marynowania wołowina jest gotowa do dalszych przygotowań!

Jeśli szukamy wołowiny na carpaccio lub roastbeef wybierzmy mięso, które dobrze już skruszało – będzie ono ciemne, ale za to miękkie po przygotowaniu. Inaczej będzie z wołowiną na bitki lub gulasze – wówczas możemy wybierać mięso jasne i krwiste.

Zobacz także: Jak smażyć steki?


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 1
dodano: 21:57 2012-04-28 przez: ~aga (85.31.*.*)
Powinno się opisywać od razu jaka część jest do czego przeznaczona, młodzi się nie znają. Tak jest na zachodzie praktykowane
Zamów darmowy newsletter