Zalogowany jako: .   Wyloguj się

Jak przygotować kiszkę ziemniaczaną?

Zobacz artykuły na temat:przyprawycebulaziemniakiboczekjajadania regionalne
Kiszka ziemniaczana to mało wdzięczna nazwa niezwykle smakowitej potrawy z Podlasia. Gdyby jej przygotowanie nie było tak pracochłonne, mogłabym się kiszką zajadać co tydzień.
Jak przygotować kiszkę ziemniaczaną?
Kiszka ziemniaczana przed gotowaniem.
Zobacz całą galerię (6 zdjęcia)

Kiszka ziemniaczana - przepis

Składniki:

  • 0.5 kg oczyszczonego jelita,
  • 30 dag chudego wędzonego boczku
  • 30 dag słoniny.
  • pieprz czarny,
  • rozmaryn suszony,
  • sól,
  • ziemniaki (ok. 3 kg.),
  • 3 średnie cebule,
  • 4 jaja.

Słoninę kroimy w kostkę i smażymy. Skwarki oddzielamy od tłuszczu. Boczek kroimy również w drobną kostkę. Ziemniaki ścieramy, dodajemy do nich odrobinę oleju, startą cebulę, skwarki ze słoniny i boczek, jaja i przyprawy do smaku. Dokładnie mieszamy. Powinna nam wyjść gęsta, ale w miarę płynna masa.

Kluczową dla tego przepisu sprawą jest zakupienie jelita na wędliny – można je dostać w każdej masarni. Jeśli nie zużyjemy całego zakupu, jelito należy solidnie osolić, przełożyć do folii spożywczej i zamrozić.

Zobacz także: Melszpejz - zapomniany przysmak z Kresów

Wypłukane jelita dzielimy na kawałki o długości ok. 30 cm. Wiążemy je dokładnie bawełnianym sznurkiem z jednej strony. Do otworu z drugiej strony wkładamy lejek o szerokim otworze, a następnie podciągamy jelito tak, aby lejek sięgał zawiązanego końca. Do wypełniania jelita przyda się jeszcze jedna osoba – powinna ona teraz nakładać do lejka nadzienie. Jelito wypełniamy jedynie do jednej trzeciej grubości – to bardzo ważne.

Podczas gotowania kiszka zwiększy objętość i jeśli nałożymy za dużo nadzienia, jelito pęknie. Napełnione masą ziemniaczaną jelito wiążemy z drugiej strony. Przed gotowaniem, kiszkę należy nakłuć w kilku miejscach wykałaczką (nie widelcem).

Podgrzewamy wodę, ale mniej więcej do 90 °C – nie powinna się gotować, a jedynie „prawie wrzeć”. Wrzucamy do niej kiszki.

Pilnujmy, aby woda czasem się nie zagotowała, bo będziemy mieć zupę ziemniaczaną, zamiast kiszki ziemniaczanej.

Parzymy kiszkę ok. 1,5 godziny (jeśli jest jej dużo – nawet 2 godziny). Bardzo ostrożnie wyciągamy ją z wody i zostawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem wkładamy kiszkę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zrumieniamy. Podajemy okraszoną skwarkami.

Jeśli został nam farsz, można z niego usmażyć placki ziemniaczane lub przelać do ceramicznej formy i upiec babkę ziemniaczaną.

Zobacz także: Jak zrobić babkę ziemniaczaną?

Redakcja poleca

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 21
dodano: 21:18 2016-01-05 przez: ~kartonik (77.65.*.*)
debil dostał się do kompa i wypisuje bzdury ,
dodano: 08:42 2015-06-09 przez: ~Klara (93.105.*.*)
My robimy kiszki w domu i nie ma zadnych zielonych much...Dlaczego nie poszłas pracowac na wysypisko smieci???
dodano: 08:38 2015-06-09 przez: ~z podlasia (93.105.*.*)
Kiszke sie piecze w piekarniku...!!!~!~! nigdy nie gotuje.. A jelita mozna zamrozic, tak jak napisano, koniecznie mocno posolic.
Zamów darmowy newsletter