Zalogowany jako: .   Wyloguj się

Jak piec jadalne kasztany?

Zobacz artykuły na temat:orzechykarmelprzekąskisosykasztanypieczeniemięsosłodki
Coraz częściej pojawia się na forach o gotowaniu pytanie, czy istnieje coś takiego, jak kasztany jadalne. I jeśli tak, to jak należy je prawidłowo przyrządzać. Dowiedz się jak upiec jadalne kasztany.

Kasztany jadalne - możesz je piec, smażyć lub jeść na surowo.

Kasztany jadalne - możesz je piec, smażyć lub jeść na surowo.

Otóż w Polsce kasztany dopiero zdobywają popularność, ale w wielu europejskich krajach kasztan wykorzystywany jest w kuchni od lat. Niemcy jadają z nich wyśmienitą kasztanową zupę, Francuzi pieką je na ruszcie, a nasi południowi sąsiedzi mielą i mrożą kasztanową masę do wykorzystania w wyrobach cukierniczych. Kasztany są łatwe w przechowywaniu, można je składować w spiżarniach nawet 5 lat.

Kasztany klasycznie

Najbardziej popularną potrawą z kasztanów są kasztany pieczone. Można wykorzystać w tym celu piekarnik lub grill. Czas pieczenia to około 20 minut, należy jednak pilnować, by kasztany nie przywarły do blaszki i w tym celu zamieszać je od czasu do czasu. Pieczone kasztany stanowią smaczną alternatywę dla tradycyjnych ziemniaków.

Kasztany w smaku przypominają nieco orzechy, dlatego też, podobnie jak one, nadają się do mięs, sałatek, sosów. Charakteryzują się też mącznym, lekko słodkim posmakiem.

Kasztany jako wykwintna przekąska

Świeże kasztany można jeść na surowo, jeżeli jednak chcesz zrobić z nich niecodzienną przekąskę na ciepło, warto wypróbować kasztanów w winie. Takie danie z pewnością mile zaskoczy i zadowoli gusta nawet najbardziej wymagających.

Farsz z kasztanów

Jeśli chcesz przyrządzić nadziewaną kaczkę lub indyka w nieco mniej tradycyjny sposób, farsz z kasztanów idealnie będzie do tego pasował.

Kasztany na słodko

Okazuje się, że kasztany idealnie nadają się nie tylko do przyrządzania obiadu czy kolacji. Zrobisz z nich także wyśmienite desery. Kasztany na słodko to prawdziwy rarytas dla łasuchów. Możesz upiec z nich ciasteczka, zmiksować na krem lub usmażyć w karmelu. Polecamy:

Zobacz także: Kasztany z Korsyki.


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 10
dodano: 22:58 2014-12-05 przez: ~gość (37.130.*.*)
Piecze się 20 minut? Fajnie. ALE W JAKIEJ TEMPERATURZE???
dodano: 19:33 2012-10-06 przez: ~Jolka (81.206.*.*)
Smakuja mi surowe kasztany ale szybko twardnieja i ..... zwykle je wyrzucalam. Niebawem beda juz tegoroczne. DZIEKUJE za przepisy ! - Teraz wiem jak je w pelni wykorzystac.
dodano: 15:08 2011-09-27 przez: ~Evi (82.51.*.*)
Jak już znajdziecie jadalne kasztany to zapraszam na moj blog. http://www.gotuj-z-evi.pl/kasztany-w-syropie-rumowym/ W moim przepisie wyjaśniam nie tylko jak przygotować sos rumowy do jadalnych kasztanów, ale rownież jak je ugotować i obrać zanim wykorzystacie je do deserów.
Zamów darmowy newsletter