Łodygi i liście selera naciowego - co z nich zrobić?

seler liście i łodygi w sałatce Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liście selera naciowego i jego łodygi można wykorzystywać na różne sposoby - przyrządzić z nich zupę, sos, a także maczać surowe łodygi w pysznym dipie.
Weronika Kwaśniak / 23.06.2020 14:03
seler liście i łodygi w sałatce Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Co można zrobić z łodyg i liści selera naciowego? Prawdziwe rekordy popularności bije zdrowy sok z selera. To warzywo można także wykorzystać do sałatki, zupy albo sosu. Poniżej przedstawiamy sporo inspiracji.

Wybierając selera podczas zakupów, zwróć uwagę na kolor łodyg i listków. Powinny one być jasno lub ciemnozielone, bez niezdrowych przebarwień.

Spis treści:

  1. Sok z selera naciowego
  2. Seler naciowy na surowo
  3. Liście selera do sałatki
  4. Zupa z liści i łodyg selera naciowego
  5. Sos z selera

Sok z selera naciowego

Sok z selera ma nieocenione właściwości zdrowotne. Pobudza on przemianę materii i usuwa szkodliwe produkty uboczne, doskonale oczyszcza organizm z wszelakich toksyn. Wpływa znakomicie nie tylko na wygląd, ale i zdrowie. Seler zawiera magnez, cynk, wapń, żelazo i potas, a także wiele witamin, szczególnie C i tych z grupy B. Poza tym seler zaliczany jest do afrodyzjaków. 

Sok z łodyg i liści selera, które nadają charakterystyczną goryczkę, łącz z sokiem wyciśniętym z marchwi lub jabłek, aby zbalansować smaki. 

Seler naciowy na surowo

Warto spróbować również surowych łodyg z selera, maczanych w pysznym dipie - np. sosie czosnkowym. Surowy seler zawiera wszystkie składniki mineralne i jest zdecydowanie najzdrowszy, bo nie jest poddawany obróbce cieplnej.

Liście selera naciowego do sałatki

Innym pomysłem jest sałatka z liśćmi selera naciowego oraz jego łodygami.

Składniki:

  • 70 dag ugotowanych w mundurkach, młodych ziemniaków,
  • papryka, np. czerwona,
  •  3-4 łodygi selera naciowego (mogą być wraz z liśćmi),
  • 1/2 pęczka koperku,
  • 2 małe, czerwone cebule,
  • dowolne kiełki,
  • pęczek szczypiorku,
  • 5 łyżek oliwy,
  • łyżka musztardy,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze części.
  2. Paprykę przekrój na pół, oczyść, pokrój w plasterki.
  3. Seler naciowy umyj, również pokrój.
  4. Czerwoną cebulę obierz i pokrój. 
  5. Szczypiorek i koperek drobno posiekaj.
  6. Składniki sałatki przełóż do miski, wymieszaj.
  7. Z 5 łyżek oliwy, łyżki musztardy, soli i pieprzu, przygotuj sos.
  8. Dodaj sos do sałatki, wymieszaj.
  9. Posyp sałatkę kiełkami lub pestkami - np. dyni.

sałatka z liśćmi i łodygami selera naciowego

Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Zupa z liści i łodyg selera naciowego

Seler idealnie nadaje się także do potraw na ciepło. Niebanalnym pomysłem jest na przykład zupa jabłkowo-selerowa. 

Składniki:

  • 3 ziemniaki,
  • 8 łodyg selera naciowego (mogą być razem z listkami),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 jabłka,
  • 1 i 1/2 l bulionu,
  • łyżka masła,
  • pieprz,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę, czosnek i ziemniaki obierz i pokrój.
  2. Seler naciowy również oczyść i posiekaj.
  3. W garnku z grubym dnem roztop masło, wrzuć i przesmaż cebulę i czosnek. Po paru minutach dodaj ziemniaki i liście selera wraz z łodygami.
  4. Smaż przez parę minut, co chwilę mieszając. Zalej całość bulionem.
  5. Gotuj 15-20 minut.
  6. Dopraw solą i pieprzem, możesz dodać inne przyprawy według uznania.
  7. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój.
  8. Wrzuć do zupy selerowej, gotuj kolejne 15 minut.
  9. Gotową zupę najlepiej zmiksować na gładki krem.

Sos z liści i łodyg selera

Żeby przygotować smaczny sos, podsmaż na maśle czosnek, następnie na gorące masło wyłóż pokrojone łodygi i liście selera, a także cebulę. Kiedy seler będzie miękki, dodaj śmietanę i podduś chwilę. Warto dodać, że ciekawym zastępstwem czosnku mogą być na przykład migdały.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 07.06.2011 na zlecenie Edipresse

Zobacz inne ciekawe przepisy:

Odświeżająca surówka z selera naciowego
Odświeżająca surówka z selera naciowego
Surówka z selera naciowego to nie tylko pyszny dodatek do obiadu. Świetnie sprawdzi się też w roli przekąski w pracy.
Surówka z marchewki i selera - przepis video
Surówka z marchewki i selera - przepis video
Surówka z marchewki i selera jest zdrowa, smaczna i prosta w przyrządzeniu. Sos warto wykonać z majonezu i kwaśnej śmietany. Idealnie podkręci smak!

Redakcja poleca

REKLAMA