Zalogowany jako: .   Wyloguj się

Co zrobić z roszponką?

Zobacz artykuły na temat:
Wraz z wiosną budzimy zieleń w naszej kuchni. Ta smaczna roślina o okrągłych listkach doskonale odnajdzie się w wielu świeżych i pełnych smaku sałatkach.

roszponka jest składzie wielu zielonych sałatek

roszponka jest składzie wielu zielonych sałatek

Niejedno ma imię

Występuje pod różnymi nazwami. Choć najbardziej znana jest jako roszponka, można się spotkać również z roszpunką, raszpanką, rapontyką czy rapunkułem. Zawiera witaminy A, B i C, jest źródłem błonnik i kwasu omega-3, którego nasz organizm zwykle nie dostaje w odpowiednich ilościach. Powszechnie występuje w miesiącach zimowych i wiosennych, więc teraz nie powinno być problemów z jej dostaniem. Nieduże, owalne listki tworzą efektowne rozetki, które można rozrywać na pojedyncze listki lub wrzucać do sałatek w całości, co podnosi walor estetyczny potrawy.

Zobacz także: Sałatki wiosenne

Orzechowe listeczki

Delikatny smak roszponki o lekkiej nucie orzechowej doskonale sprawdza się z wieloma dodatkami. Jest stałych składnikiem mieszanki sałat, która stanowi bazę bardzo wielu prostych bądź wyszukanych kompozycji sałatkowych. Można ją jak szpinak poddusić na oliwie z dodatkiem czosnku lub szalotki. Sprawdza się w zapiekankach, można ją też zmiksować z ziołami lub indywidualnie, tworząc zielony sos typu pesto, który ze swym orzechowym posmakiem doskonale dopasuje się do serów i różnych warzyw. Niektórzy miksują również roszponkę, tworząc z niej muślinową, zieloną zupę o smaku ziołowym i lekko orzechowym jednocześnie. 

Zobacz także: Roquefort - najsłynniejszy francuski ser pleśniowy


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!
Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Zamów darmowy newsletter