Masło orzechowe z uprażonych orzeszków, solone
Przygotuj 500 g prażonych orzechów ziemnych solonych (lub dodaj 2 szczypty soli). Umieść w robocie kuchennym i miksuj przez kilka minut, aż do uzyskania gładkiej masy. Im dłuższy czas miksowania, tym mniej grudek.
Polecamy: Masło orzechowe - do czego je wykorzystać?
Do przygotowania masła orzechowego nie potrzeba żadnych "rozcieńczalników" w postaci wody czy oliwy. Orzechy mają w sobie wystarczająco dużo tłuszczu.
Masło orzechowe z fistaszków
Fistaszki oraz orzeszki ziemne niesolone pozwolą na otrzymanie słodszego masła orzechowego niż to z reguły dostępne w sprzedaży. Przed zmiksowaniem trzeba je jednak uprażyć - można to zrobić na dwa sposoby:
- wkładamy orzeszki (bez łupinek) do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez kilkanaście minut
- na patelni podsmażamy orzechy pilnując, by się nie przypaliły (najlepiej stale mieszając). Wystarczy kilka minut.
Dalsza część przepisu jest znana – wystarczy zmiksować orzechy. Do smaku można dodać cukier puder, wówczas krem będzie słodszy.
Masło orzechowe crunhy, kokosowe, amaretto
wariacji na temat domowego masła orzechowego może być wiele - wystarczy dosypać część orzechów grupo mielonych, wiórki kokosowe, lub wkropić wybrany likier. Domowe masło orzechowe zawsze będzie trochę lepsze niż gotowe. Na etykiecie umieszczonej na słoiku z masłem orzechowym często widzimy substancje, które de facto nie są niezbędne. Konserwanty i "śladowe ilości..." nie są niezbędne, kiedy wiemy, że w dość krótkim okresie czasu je spożyjemy.
Zobacz także: Jak uprażyć orzechy?