Masło czy margaryna?

Masło czy margaryna? Co wybrać?
Odwieczny problem, który spędza sen z powiek. Jak przygotowywać wypieki, by były smaczne, a zarazem nieszkodliwe? Czy jest możliwy kulinarno-zdrowotny konsensus? Wszystkie za i przeciw pieczenia na maśle i margarynie.
/ 17.12.2009 16:00
Masło czy margaryna? Co wybrać?

Wydaje się, że to masło ma przewagę nad margaryną. Przynajmniej w reklamach telewizyjnych, w których wygrało ze swoją najgroźniejszą przeciwniczką.  

Margaryna dba o nasze serce

O obydwu produktach tłuszczowych napisano już wiele. Największą zaletą margaryny jest brak cholesterolu, którego w maśle jest 221 miligramów na 100 gram. To samo 100 g zawiera również aż 47 g tłuszczów nasyconych, znacznie przyczyniających się do wzrostu cholesterolu oraz powstawania wielu chorób miażdżycowych i układu krążenia. Margaryna jest produktem zdrowszym dla naszego serca.  

Masło jest zdrowsze

Na korzyść masła przemawia zjawisko absorpcji sił odżywczych z jedzenia, czyli pochłanianie najwartościowszych składników z produktów z nim spożywanych. Znajdziemy w nim więcej naturalnie występujących składników odżywczych. Dużym plusem jest obecność witaminy A, która jest najważniejsza dla oczu oraz witaminy D, pełniącej ważną rolę przy budowie kości. 

Inna zaletą masła jest zawartość sprzężonego kwasu linolowego i kwasu masłowego. W znacznym stopniu zapobiegają występowaniu chorób nowotworowych. Ponadto kwas linolowy sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej. 

Co za dużo, to niezdrowo…

Jedyną wadą margaryny są występujące w niej sztuczne barwniki, emulgatory, polepszacze smaku, oraz rakotwórczy tłuszcz uwodorniony.

Lepiej piec z margaryną

Należy także wspomnieć o walorach czysto piekarniczych. Tutaj zdecydowanie przeważa margaryna. Jej specjalna piekarska odmiana obfituje w lecytynę, niezbędną do bezproblemowego procesu pieczenia. Masło takiej zalety nie ma. Dodatkowo margaryna znacznie lepiej radzi sobie w wysokich temperaturach, co zapobiega przypalaniu się ciast. Posmarowanie blachy przed pieczeniem margaryną spowoduje znacznie lepszy efekt końcowy. Wypiek da się odkleić od blachy, a samo ciasto nie będzie wzbogacone o zwęglone fragmenty…

Zobacz także: Jak przygotować masło ziołowe?

Dla podniebienia jedynie masło…

Jeśli wypieki, to naturalnie zmysł smaku. Masło jest znacznie smaczniejsze. Delikatniejsze, lżejsze. Bez trudu można odróżnić ciasto pieczone na masełku od tego z użyciem margaryny. Ma ono bardzo charakterystyczny posmak.

...a dla kieszeni margaryna

Jeśli nie wiadomo o co chodzi, chodzi o pieniądze… Margaryna jest tańszym produktem, co dla wielu konsumentów ma duże znaczenie. Jednak, czy warto przedkładać cenę nad jakość, każdy zdecyduje sam.

Redakcja poleca

REKLAMA