Bożonarodzeniowe trendy cukiernicze

Aromatyczne ciasteczka.
Jak w tym roku przebiegają słodkie przygotowania do świąt? Czy cukiernicy zaskoczą łasuchów nowymi, niekonwencjonalnymi wypiekami? Czy będą to raczej tradycyjne, dobrze nam znane ciasta.
/ 18.12.2009 18:04
Aromatyczne ciasteczka.

Przywiązanie do tradycji

Cukiernicza oferta świąteczna jest bardzo podobna do tej z lat ubiegłych. W znacznej mierze kupimy to, co znamy i lubimy. Już niedługo świąteczne stoły będą uginać się pod ciężarem najpowszechniejszych polskich ciast. – W naszej ofercie najpopularniejszymi wypiekami będą strucle makowe, placki makowe oraz pierniki, herbaciane i staropolskie – wylicza Pan Łukasz Blikle z firmy A. Blikle. Dodatkowo polecamy Struclę Makową Antoniego (klasyczne ciasto drożdżowe z nadzieniem makowym, z dużą ilością rodzynek, orzechów i skórki pomarańczowej) – kończy pan Blikle.

Zobacz także: Jak przygotować piernik na Boże Narodzenie?

Podaruj bliskim coś słodkiego

Cukiernie wychodzą naprzeciw klientom, oferując świąteczne niespodzianki. Pod wieloma fantazyjnymi postaciami. Idealnym prezentem dla bliskiej osoby będzie kosz słodyczy. Specjalnie przygotowany na tę okazję podarunek umili świąteczne biesiadowanie. Jego wspaniała słodka zawartość ucieszy oczy i duszę każdego łasucha. To nie tylko pierniczki, czekolady i babki. To także kawa i staropolska nalewka wiśniowa.

Słodka świąteczna niespodzianka

Elementem bezsprzecznie związanym ze świętami Bożego Narodzenia jest choinka. Od teraz możemy mieć ją nie tylko w postaci leśnego drzewka. Cukiernia A. Blikle oferuje babkę piaskową, właśnie w kształcie choinki. – To bardzo dobry prezent świąteczny. Tak ładny, że szkoda go jeść, ale tak pyszny, że trudno się powstrzymać – mówi przedstawiciel cukierni.

Czas na fantazję

Okres przedświąteczny to pole do popisu dla cukierników. Możemy wybrać dowolny rodzaj posypki, nadzienia czy polewy. Wszystko pyszne i smakowite. Wypieki będą przypominać bardziej zapakowane prezenty świąteczne niż tradycyjne ciasta.

Zobacz także: Jakie potrawy przygotować na wigilię?

Pięknie opakowane idą jak świeże bułeczki

Nawet jeśli w ofercie królują te same sernki i pierniki i makowce, co w stałej ofercie, to świątecznego charakteru nadaje im indywidualne sezonowe opakowanie. W święta nie zaciskamy pasa, okres ten jest dla zakładów cukierniczych najgorętszy, nie wszyscy bowiem przygotowują wypieki w domu. Cukiernie z roku na rok poprawiają swoje wyniki sprzedaży.

Redakcja poleca

REKLAMA