Zalogowany jako: .   Wyloguj się

Bez jaj, czyli czym zastąpić jajko w kuchni?

Zobacz artykuły na temat:jajatriki kulinarne
Aleksandra Ladachowska
Ekspert komunikacji marketingowej i mistrz kuchni
Zdarzają się przypadki, kiedy nie możemy lub nie chcemy jeść jajek np. alergia lub ścisły wegetarianizm.

Mimo, że organizm człowieka potrzebuje białka odzwierzęcego, często zdarza się tak, że to wegetarianie prowadzą zdrowszy tryb życia niż mięsożercy

Jajko w kuchni zawsze możesz czymś zastąpić

W potrawach i ciastach jajko pomaga połączyć się składnikom, trzeba więc zastąpić je spoiwem o podobnej konsystencji, można to zrobić na kilka sposobów. Gotując potrawę bez trzymania się proporcji, czyli na tak zwane oko, możemy zastąpić jajko dodając:

• Odrobinę oleju
• Mąka owsiana lub drobne płatki owsiane z wodą
• Mąka kukurydziana z odrobiną wody (dodatkowo daje żółtawy kolor)
• Mąka sojowa
• Mąka ziemniaczana
• Banan - jeśli przyrządzamy słodkie danie
• Puree z ziemniaków
• Puree z dyni

Jeśli potrzebujemy zachować proporcje warto skorzystać z poniższej ściągawki:

1 jajko zastępuje:

1 czubata łyżka proszku sojowego lub mąki sojowej + 2 łyżki wody
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki z amarantusa
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mleka sojowego w proszku + 1 łyżka mąki kukurydzianej + 2 łyzki wody
1/4 szklanki puree ziemniaczanego
1/4 szklanki puree puree dyni
1/4 szklanki puree puree suszonych śliwek
2 łyżki wody + 1 łyżka oleju + 2 łyżeczki proszk do pieczenia
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody

Generalnie im w przepisie mniej jajek, tym łatwiej je zastąpić. Najtrudniej o substytut, gdy chcemy uzyskać produkt, który de facto składa się z samych jaj, tak jak w przypadku majonezu. Oto przepis na wegański majonez bez jaj:

Wegański majonez

3 łyżki stołowe soku cytryny
½ szklanki mleka sojowego
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki papryki
1 łyżeczka musztardy
6 łyżek stołowych oleju słonecznikowego

W benderze miksujemy mleko, cukier, sól, paprykę i musztardę, następnie dodajemy powoli kropla po kropli olej. Majonez miksujemy do chwili, gdy zgęstnieje i utworzy gładką masę. Majonez przechowujemy w lodówce, w zamkniętym słoiku.

W ciastach jajko zastąpi:

1 banan lub 1 łyżka masła sezamowego z odrobiną ciasta do pieczenia

Tu znajdziesz przepis na: Ciasto cynamonowo-pomarańczowe bez zastososowania jaj.


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 4
dodano: 18:55 2015-06-06 przez: ~Misia (31.179.*.*)
A w cieście na zimno?
dodano: 12:08 2015-01-02 przez: ~Ola (31.221.*.*)
Oh duzo lepsze wytlumaczenie niz widzialam na anglojezycznych stronach. Idac w strone weganizmu (scisly wegetarianizm) szukam roznych sposobow na zastapienie jajka. Wiedzialam o siemie lnianym, ale widze, ze jest tu kilka sposobow. Super ;)
dodano: 12:32 2014-04-01 przez: ~Babcia 62+ (5.172.*.*)
Dzięki "głupiemu" kursowi LATARNIK, o którym pisał onet kiedyś, a który i w mojej mieścinie zagościł, nauczyłam się wyszukiwania porad kulinarnych... TA PORADA JEST SUPER! Ba... i w takim wieku nowinki są wskazane i ważne! Pomagają w utrzymaniu tańszej, emeryckiej diety!!!
Zamów darmowy newsletter