Czym zastąpić jajko w kuchni? Oto pełna lista zamienników jajka, niektóre są naprawdę nietypowe

czym zastąpić jajko w panierce fot. Adobe Stock, fahrwasser
Czym zastąpić jajko podczas smażenia i pieczenia? Doskonałym i dość popularnym zamiennikiem jajka jest m.in. purée z banana, siemię lniane, mąka kukurydziana z odrobiną wody, wegańska żelatyna i aquafaba, czyli woda z ciecierzycy. Możesz także wykorzystać purée z ziemniaków lub dyni, a nawet... masło orzechowe.
Edyta Liebert / 26.03.2024 08:38
czym zastąpić jajko w panierce fot. Adobe Stock, fahrwasser

W potrawach i ciastach jajko pomaga połączyć się składnikom, trzeba więc zastąpić je spoiwem o podobnej konsystencji, można to zrobić na kilka sposobów. Nawet jajecznicę możesz zrobić bez jajek!

Czym zastąpić jajko? Szukając zamiennika jajka, musisz odpowiedzieć sobie na pytanie, jaką pełni funkcję - czy chodzi ci o to, czym zastąpić jajko w cieście biszkoptowym, czy raczej zależy ci na dodaniu innego składnika wiążącego w cieście na naleśniki? A może po prostu chcesz (lub musisz) wyeliminować jajko z diety i szukasz alternatywy dla jaj?

Spis treści:

  1. Czym zastąpić jajko w kuchni?
  2. Przepisy z zamiennikami jajek

Czym zastąpić jajko w kuchni?

Im w przepisie mniej jajek, tym łatwiej je zastąpić. Najtrudniej o substytut, gdy chcemy uzyskać produkt, który de facto składa się z samych jaj, tak jak w przypadku majonezu czy jajecznicy (jeśli chcesz zachować konsystencję). Istnieją wegańskie proszki, które zastępują jajka pod względem właściwości, zapachu i smaku. Możesz także sięgnąć po to, co masz w domu.

Najczęściej jajka zastępuje się purée z banana i tzw. glutem z mielonego siemienia lnianego. Jajko w kuchni może zastąpić także:

  • olej,
  • ubita aquafaba (woda z puszki ciecierzycy),
  • mąka owsiana lub drobne płatki owsiane zmieszane z wodą (muszą napęcznieć),
  • mąka kukurydziana z odrobiną wody (nada kleistości i dodatkowo daje żółtawy kolor),
  • mąka sojowa,
  • mąka ziemniaczana,
  • siemię lniane (sprawdzi się do pieczenia, gorzej do smażenia),
  • agar-agar (wegańska żelatyna) rozpuszczonego w gorącej wodzie w proporcjach 1:1, 
  • purée z banana (np. do naleśników, doda potrawie słodyczy),
  • purée z ziemniaków,
  • purée z dyni,
  • masło orzechowe,
  • tofu (zastąpi jajka w jajecznicy - zrobisz wtedy tzw. francuską jajecznicę).

czym zastąpić jajko

fot. Czym zastąpić jajko w kuchni (tu: purée z banana)/Adobe Stock, Лариса Снимушкина

Czym zastąpić 1 jajko? Odpowiednie proporcje

Aby danie wyszło maksymalnie podobne do oryginalnego, należy trzymać się odpowiednich proporcji. Jest to szczególnie ważne w przypadku pieczenia, gdzie w ciastach, pasztetach, etc. istotna jest konsystencja masy.

Idealne proporcje zamienników jajka to:

  • 1 łyżka oleju,
  • 3 łyżki aquafaby,
  • 1 czubata łyżka proszku sojowego lub mąki sojowej + 2 łyżki wody,
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 2 łyżki mąki z amarantusa,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka mleka sojowego w proszku + 1 łyżka mąki kukurydzianej + 2 łyżki wody,
  • 1/4 szklanki purée ziemniaczanego,
  • 1/4 szklanki purée z dyni,
  • 1/4 szklanki purée z suszonych śliwek,
  • 1/4 szklanki jogurtu sojowego,
  • 2 łyżki wody + 1 łyżka oleju + 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wrzącej wody,
  • 1 łyżka nasion chia + 3 łyżki wody lub mleka,
  • 3 łyżki masła orzechowego. 

Czym zastąpić jajko w naleśnikach

Jajko w naleśnikach możesz łatwo zastąpić wspomnianym wcześniej wegańskim proszkiem. Świetnie sprawdzi się też purée z banana, gęsty jogurt sojowy oraz mąka ziemniaczana. W plackach i kotletach na słono wykorzystaj za to purée z ziemniaka, dyni albo mąkę kukurydzianą z napojem roślinnym.

Czym zastąpić jajko w panierce?

Jeśli chcesz przygotować panierkę np. do kotletów sojowych, świetnie sprawdzi się do tego lekko rozwodniony jogurt (sojowy lub zwykły) z przyprawami lub mieszanka mleka roślinnego, mąki i przypraw (mleko z mąką w proporcji 1:1).

czym zastąpić jajko w naleśnikach

fot. Czym zastąpić jajko (tu: aquafaba)/Adobe Stock, aamulya

Przepisy z zamiennikami jajek

Wydawać by się mogło, że bez jajek najtrudniej przygotować majonez oraz bezę, które składają się z nich niemal w całości. Tymczasem możesz zrobić naprawdę pyszne wegańskie wersje tych popularnych przepisów.

Wegański majonez na oleju

Składniki:

  • 3 łyżki stołowe soku cytryny,
  • 1/2 szklanki mleka sojowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli, łyżeczki papryki,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 6 łyżek stołowych oleju słonecznikowego.

Sposób przygotowania:

  1. W blenderze zmiksuj mleko, cukier, sól, paprykę i musztardę.
  2. Następnie dodaj powoli kropla po kropli olej.
  3. Majonez miksuj do chwili, aż zgęstnieje i utworzy gładką masę.
  4. Przechowuj w lodówce, w zamkniętym słoiku.

Wegański majonez: składy i wartości odżywcze roślinnych majonezów z popularnych marketów

Beza bez jaj

Wegańska beza bez jaj może powstać jako skutek uboczny używania ciecierzycy: zrobisz ją z aquafaby, czyli wody po gotowaniu cieciorki. Ogromną zaletą bezy wegańskiej jest to, że nie martwisz się, co zrobić żółtek, które zostają. 

Składniki: 

  • 1/2 szklanki aquafaby (wody odlanej z puszki ciecierzycy), 
  • 1/2 szklanki + 2-3 łyżki (lub od razu 3/4 szklanki) drobnego cukru pudru,
  • opcjonalne dodatki: sok z cytryny, ocet, ekstrakt waniliowy, winny kamień, skrobia. 

Sposób przygotowania:

  1. Włącz piekarnik i ustaw temperaturę ok. 120°C z funkcją termoobiegu. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Aquafabę przelej do suchej miski i ubij mikserem na wysokich obrotach na sztywną pianę.
  3. Następnie powoli dodawaj cukier, niech dokładnie się rozpuści.
  4. Piana z aquafaby powinna być sztywna i lśniąca - przełóż ją na blachę i wstaw do piekarnika.
  5. Bezę susz przez ok. 1 godzinę lub dłużej - wysuszony płat powinien lekko odstawać od papieru na brzegach.

Na podstawie artykułu Aleksandry Ladachowskiej, pierwotnie opublikowanego 15.01.2010.

Zobacz też inne wege przepisy:

Wegańskie obiady na 5 sposobów i na każdą okazję. Zobacz, jak zrobić bez wysiłku smaczny i efektowny wegański obiad
Wegańskie obiady na 5 sposobów i na każdą okazję. Zobacz, jak zrobić bez wysiłku smaczny i efektowny wegański obiad
Wegańskie obiady często bywają wyzwaniem. Tymczasem ich przygotowanie nie musi być trudne ani czasochłonne. Najważniejsze to pamiętać, aby sięgać po bardzo różnorodne produkty roślinne, gdyż każdy z nich dostarcza innych aminokwasów i mikroelementów. Dzięki temu organizm otrzyma bogactwo składników, dzięki którym będziesz mieć energię i dobre samopoczucie, a ryzyko niedoborów żywieniowych będzie mniejsze.
Ten wege obiad przygotujesz w 15 minut: zrób te pyszne placki warzywne, dania z makaronem i ryżem
Ten wege obiad przygotujesz w 15 minut: zrób te pyszne placki warzywne, dania z makaronem i ryżem
Wege obiad w 15 minut przygotujesz na bazie makaronów i kasz, a także z dodatkiem gęstych, kremowych sosów. Nie obejdzie się też bez świeżych warzyw i aromatycznych przypraw. Jeśli chcesz zrobić wege obiad, sięgnij po klasyk kuchni azjatyckiej, czyli tofu albo wykorzystaj coś z kuchni włoskiej.
Bulion warzywny jest świetną bazą do wielu zup, sosów i marynat. Oto prosty przepis na szybki i pyszny warzywny rosół
Bulion warzywny jest świetną bazą do wielu zup, sosów i marynat. Oto prosty przepis na szybki i pyszny warzywny rosół
Bulion warzywny to podstawa wielu zup i sosów. Do jego przygotowania potrzebujesz tylko kilku warzyw, przypraw i dużej dozy cierpliwości - na wolnym ogniu powinien gotować się około 3 godzin. Tylko w ten sposób wydobędziesz cały aromat z warzyw i nie będziesz musiała wzmacniać smaku gotowymi kostkami.
Majonez z nerkowców: przepis na zdrowszy, lżejszy i przepyszny wege majonez bez jajek i oleju
Majonez z nerkowców: przepis na zdrowszy, lżejszy i przepyszny wege majonez bez jajek i oleju
Majonez z nerkowców to doskonała wegańska alternatywa dla klasycznego majonezu. Majonez z nerkowców nie wymaga dodawania oleju i nabiału - to świetny przepis dla osób uczulonych na jajka i mleko. Majonez z nerkowców zrobisz szybko blendując namoczone orzechy z wybranymi przyprawami.
Pączki wegańskie - najlepszy przepis
Pączki wegańskie - najlepszy przepis
Pączki wegańskie przygotowywane są bez jajek, za to z dodatkiem mleka roślinnego i oleju kokosowego.
Lekkie jogurtowe ciasto cytrynowe - zrobisz je bez jajek
Lekkie jogurtowe ciasto cytrynowe - zrobisz je bez jajek
Lekkie jogurtowe ciasto cytrynowe - zrobisz je bez jajek. Do czasu przygotowania dolicz czas pieczenia
Curry z warzywami - szybkie i tanie jednogarnkowe danie wegetariańskie
Curry z warzywami - szybkie i tanie jednogarnkowe danie wegetariańskie
Curry z warzywami może być podawane z ryżem, ale wystarczy, że do gotujących się w czerwonym sosie warzyw dodasz ziemniaki i batata, a otrzymasz pyszne, rozgrzewające, jednogarnkowe danie.
Tiramisu bez jajek i nabiału. Prosty przepis na pyszny wegański deser
Tiramisu bez jajek i nabiału. Prosty przepis na pyszny wegański deser
Tiramisu bez jajek i nabiału to wcale nie jest nieosiągalne. Nasz przepis jest prosty i idealnie sprawdzi się dla wegan lub alergików.
Knysza z kotletem z ciecierzycy. Przepis na pyszny wegetariański obiad
Knysza z kotletem z ciecierzycy. Przepis na pyszny wegetariański obiad
Knysza wyglądem przypomina kebab, ale tradycyjnie jest wypełniona warzywami. Nasza knysza ma w środku również pyszny kotlet z cieciorki.
Makaron ze szpinakiem i fetą. Prosty przepis na wegetariański obiad
Makaron ze szpinakiem i fetą. Prosty przepis na wegetariański obiad
Makaron ze szpinakiem i fetą to banalny sposób na pyszny obiad, który możesz zabrać ze sobą do pracy. Dodaj do niego brokuły pomidorki koktajlowe i czosnek.
Kotlety sojowe w panierce. Pyszny przepis na wegetariańskie danie
Kotlety sojowe w panierce. Pyszny przepis na wegetariańskie danie
Kotlety sojowe mogą stworzyć naprawdę smaczny i sycący posiłek. W tej wersji z pewnością zasmakują nie tylko wegetarianom!
Kotlety z kaszy jaglanej. Pomysł na obiad nie tylko dla wegan
Kotlety z kaszy jaglanej. Pomysł na obiad nie tylko dla wegan
Kotlety z kaszy jaglanej z zielonym groszkiem i marchewką to bardzo smaczny (i prosty!) pomysł na alternatywę dla klasycznego kotleta. Dopraw je cebulką, czosnkiem i pieprzem.
Pasta z soczewicy - prosty przepis na wegetariańską pastę do chleba
Pasta z soczewicy - prosty przepis na wegetariańską pastę do chleba
Pasta z soczewicy sprawdzi się jako smarowidło do chleba lub dip. Sposób przygotowania jest bardzo łatwy. Oto, jak szybko zrobić pastę soczewicy.
Sernik bez sera, czyli przepyszny wegański deser. Zobacz przepis
Sernik bez sera, czyli przepyszny wegański deser. Zobacz przepis
Sernik bez sera istnieje i co więcej – jest wyjątkowo pyszny! Będzie idealny dla osób, które nie mogą jeść nabiału.
Pasztet z soczewicy - lekki i zdrowy przepis zachwyci nie tylko wegetarian
Pasztet z soczewicy - lekki i zdrowy przepis zachwyci nie tylko wegetarian
Pasztet z soczewicy z powodzeniem może zastąpić ten tradycyjny, mięsny. Jego przygotowanie zajmie ci nie więcej niż 60 minut.
Odświeżająca surówka z selera naciowego
Odświeżająca surówka z selera naciowego
Surówka z selera naciowego to nie tylko pyszny dodatek do obiadu. Świetnie sprawdzi się też w roli przekąski w pracy.

Redakcja poleca

REKLAMA